Tuzla

Mjuzikl “Kosa” pobjednik ovogodišnjeg 17. TKT Fest-a

kosa 1

Prema glasovima publike, prvo mjesto je osvojio mjuzikl ”Kosa”, autora Ragnij i Rado, u režiji Dušanke Belada

Riječima i porukom povodom obilježavanja Svjetskog dana pozorišta u cijelom svijetu, kubanskog redatelja i dramatičara Carlosa Celdrana, započeo je međunarodni pozorišni festival 17. TKT Fest – Dani akademskog teatra 2019.

Na taj način Teatar kabare Tuzla je započeo proslavu svog sedamnaestog rođendana. Festival se odvijao pod motom Kreativno utočište mladih i trajao je u periodu od 27.03- 02.04.2019. te publici u Tuzli ponudio osam predstava u sedam dana trajanja. Nakon svake odigrane predstave gledaoci su imali priliku dati ocjene od 1-5 i na taj način su odabrali najbolju predstavu na festivalu.

Prema glasovima publike, prvo mjesto je osvojio mjuzikl ”Kosa”, autora Ragnij i Rado, u režiji Dušanke Belada u produkciji u.g.akustiKum. Drugo mjesto je pripalo predstavi ”Staklena menažerija”, autora Tennessee Williams-a, u režiji Dražena Ferenčine i produkciji Gradskog kazališta ”Jozo Ivakić” Vinkovci, dok je treće mjesto zauzela predstava ”Međuigra 0-24” Zijaha Sokolovića.

Osvrt na cjelokupni 17. TKT Fest dao je pozorišni kritičar Mladen Bićanić:

”17. TKT Fest protekao je kao i svi dosadašnji u znaku mladosti. Najbolja predstava je ona koju su izveli mladi glumci, to je Kosa. Međutim, isto tako TKT Fest je dao posebnu važnost i klasičnim tekstovima poput Odiseje, dao je poseban pogled na baštinu, na jednog Tennessee Williams-a, osvrnuo se i na domaće suvremeno dramsko stvaralaštvo u Bosni i Hercegovini, na novi tekst Daria Bevande Pink moon, tako da su to nekako predstave koje su zaokružile ovaj Fest.

Naravno tu je i obilježavanje 50-godišnjice umjetničkog rada Zijaha Sokolovića koji je uvijek dobrodošao na TKT Fest i čije predstave su uvijek rasprodane do posljednjeg mjesta. U svakom slučaju to je festival koji evo već sedamnaestu godinu, pred punoljetstvo, zaokružuje nekako svoj put, svoje traganje kazališnom avanturom i sigurno je kao takav, kao jedan od važnih činilaca u festivalima kazališta Bosne i Hercegovine, dokazao svoje mjesto i vrijednosti.”

Za vrijeme trajanja festivala predstavljena je pozorišno dokumentarna izložba Teatarska stranica Srđana Vukadinovića, a svakodnevno je snimana i televizijska hronika, u profesionalnoj video realizaciji i produkciji koju je pripremao Zoran Pavljašević sa saradnicima Barbara Pavljašević, Damir Mahmutović, Srđan Vukadinović, Semir Gosić, sastavljenu iz tri dijela: Vox populi, Gosti i Kritika, u trajanju od 3-5 minuta.

Pozorišni kritičar tokom festivala: Mladen Bićanić. Idejno rješenje plakata i afiše je osmislio Damir Pirić. U organizacijsko-produkcijskoj realizaciji festivala sudjelovali su studenti II godine odsjeka produkcija ADU Univerziteta u Tuzli Amna Jahić i Semir Gosić. Ton i svjetlo: Nermin Brković. Volonteri: učenici trećih razreda Opće gimnazije KŠC-a ‘‘Sv. Franjo‘‘ Tuzla. PR Teatra kabare Tuzla Ivana Milosavljević. Selektor predstava i umjetnički voditelj Teatra kabare Tuzla Vlado Kerošević.

Pokrovitelji Festivala su Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla i Solana Tuzla. Sponzori festivala su: Cvjećara ‘’Ruža’’ Miladije i Zdravljak Saranda, Tuzla.