Kultura

visoko

Mladi sa Viva filmske radionice snimili film “Prozor u budućnost”

02/12/2019

Film govori o vršnjačkom nasilju psihičke prirode, ismijavanju drugog i drugačijeg zbog slabog imovinskog stanja.

Polaznici iz Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović” i Franjevačke klasične gimnazije u Visokom nakon trodnevne Viva filmske radionice snimili su dokumentarni film “Prozor u budućnost”.

Film govori o vršnjačkom nasilju psihičke prirode, ismijavanju drugog i drugačijeg zbog slabog imovinskog stanja.

Radionica Viva škole filma održana je od 29. novembra do 1. decembra u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji Visoko, a petnaest polaznika iz dvije škole prošlo je kroz trodnevnu Viva filmsku radionicu nakon čega su snimili dokumentarni film.

Filmom prikazuju sve više prisutno nasilje u školama, a i da u svemu tome postoje i osobe koje će pomoći, koje razumiju i prihvataju drugog i drugačijeg i koje vide samo dobre osobine kod drugih, što na kraju može biti i poruka tog ostvarenja.

Zajedno sa drugim filmovima koji budu nastali u sklopu Viva škole filma u sezoni 2019/2020, taj film će se takmičiti na VIVA film festivalu u Sarajevu naredne godine.

Viva škola filma je trodnevna zabavna, edukativna i praktična radionica koja za cilj ima mladima približiti film, upoznati ih sa njegovim osnovama, obučiti ih da govore i razmišljaju filmski te na kraju upotrijebe naučeno i sami snime vlastiti film.

Kako je iz Viva pressa najavljeno, narednog vikenda će radionica Viva filma biti održana u Kreševu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.