"Privatno i javno"

Mladi umjetnici Čizmić i Haračić dobitnici nagrade “Nikola Vučković”

izlozba nagrada (1)

Ćehajić je izrazila zadovoljstvo što su njezini radovi prikazani večeras na samostalnoj izložbi jer su, kako je kazala, njezini brodovi namijenjeni tome da plove

Međunarodna izložba “Privatno i javno” na kojoj su predstavljeni radovi 40 umjetnika iz šest zemalja otvorena je u petak navečer u vrtu ateliera Vučković i NV galerije u Širokom Brijegu, a dvojica mladih umjetnika nagrađeni su nagradom “Nikola Vučković”.

Na izložbi koju su organizirali Dragana Nuić-Vučković i ULU En Face sudjeluju akademski umjetnici iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Finske, Nizozemske i Kanade.

Riječ je o 19. izložbi sa 40 umjetnika koja se vraća svojoj kući jer je prva izložba “Privatno i javno” održana upravo ovdje, u vrtu ateliera Vučković 2003. godine, kazala je akademska slikarica Dragana Nuić-Vučković i dodala da je od ove godine nagrada “Privatno i javno” preimenovana u nagradu “Nikola Vučković”, a ovogodišnji dobitnici su mladi umjetnici Mirza Čizmić koji živi u Finskoj i Denis Haračić iz Sarajeva.

– Mislim da bi Nikola bio jako sretan što ova nagrada večeras ide u ruke ovim jako dobrim i zanimljivim mladim umjetnicima – istaknula je Nuić-Vučković.

U sklopu ove manifestacije otvorena je i samostalna izložba “Plovidba”, akademske kiparice iz Sarajeva Lejle Ćehajić, članice Umjetničkog savjeta NV galerije i dobitnice nagrade “Privatno i javno” 2011. godine.

Ćehajić je izrazila zadovoljstvo što su njezini radovi prikazani večeras na samostalnoj izložbi jer su, kako je kazala, njezini brodovi namijenjeni tome da plove.

Izložba Plovidba prikazuje ribe i plovila napravljene od različitih materijala (drva, dijelova mašina, platna, čepova…).

– Svi ovi likovi koje ja pravim više su psihička, unutarnja slika nekog svijeta ili osjećaja. Izložba se otprilike tako i treba promatrati, kao neke unutarnje svjetove koji idu svojim putem – kazala je Ćehajić.

Projekt “Privatno i javno” pokazuje mogućnosti korištenja privatnih prostora u javne svrhe, posebno inzistirajući na mogućnosti prezentiranja mladih umjetnika.