Kultura

"Privatno i javno"

Mladi umjetnici Čizmić i Haračić dobitnici nagrade “Nikola Vučković”

23/07/2021

Ćehajić je izrazila zadovoljstvo što su njezini radovi prikazani večeras na samostalnoj izložbi jer su, kako je kazala, njezini brodovi namijenjeni tome da plove

Međunarodna izložba “Privatno i javno” na kojoj su predstavljeni radovi 40 umjetnika iz šest zemalja otvorena je u petak navečer u vrtu ateliera Vučković i NV galerije u Širokom Brijegu, a dvojica mladih umjetnika nagrađeni su nagradom “Nikola Vučković”.

Na izložbi koju su organizirali Dragana Nuić-Vučković i ULU En Face sudjeluju akademski umjetnici iz BiH, Hrvatske, Crne Gore, Finske, Nizozemske i Kanade.

Riječ je o 19. izložbi sa 40 umjetnika koja se vraća svojoj kući jer je prva izložba “Privatno i javno” održana upravo ovdje, u vrtu ateliera Vučković 2003. godine, kazala je akademska slikarica Dragana Nuić-Vučković i dodala da je od ove godine nagrada “Privatno i javno” preimenovana u nagradu “Nikola Vučković”, a ovogodišnji dobitnici su mladi umjetnici Mirza Čizmić koji živi u Finskoj i Denis Haračić iz Sarajeva.

– Mislim da bi Nikola bio jako sretan što ova nagrada večeras ide u ruke ovim jako dobrim i zanimljivim mladim umjetnicima – istaknula je Nuić-Vučković.

U sklopu ove manifestacije otvorena je i samostalna izložba “Plovidba”, akademske kiparice iz Sarajeva Lejle Ćehajić, članice Umjetničkog savjeta NV galerije i dobitnice nagrade “Privatno i javno” 2011. godine.

Ćehajić je izrazila zadovoljstvo što su njezini radovi prikazani večeras na samostalnoj izložbi jer su, kako je kazala, njezini brodovi namijenjeni tome da plove.

Izložba Plovidba prikazuje ribe i plovila napravljene od različitih materijala (drva, dijelova mašina, platna, čepova…).

– Svi ovi likovi koje ja pravim više su psihička, unutarnja slika nekog svijeta ili osjećaja. Izložba se otprilike tako i treba promatrati, kao neke unutarnje svjetove koji idu svojim putem – kazala je Ćehajić.

Projekt “Privatno i javno” pokazuje mogućnosti korištenja privatnih prostora u javne svrhe, posebno inzistirajući na mogućnosti prezentiranja mladih umjetnika.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.