Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mnogobrojna gostovanja opere, drame i baleta Narodnog pozorišta Sarajevo

Stabat Mater i Faun

U predstojećem periodu Narodno pozorište Sarajevo očekuju brojna gostovanja, kako na eminentnim festivalima u BiH, tako i van nje.

Opera Narodnog pozorišta Sarajevo 23. juna 2018. gostuje u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Predstavit će se izvedbom „Hasanaginice“ kompozitora Asima Horozića, prema libretu Nijaza Alispahića, u režiji Sulejmana Kupusovića. Nakon gostovanja u Tuzli, opera „Hasanaginica“ će biti izvedena na prestižnom regionalnom 66. Ljubljana festivalu u Sloveniji, 5. jula.

Opera NPS će i ove godine dati doprinos u umjetničkom dijelu programa Memorijala “Sjećanje na Srebrenicu”, u UK. u organizaciji Fondacije “Remembering Srebrenica” .

Drama Narodnog pozorišta Sarajevo je svoju turneju započela nedavnim gostovanjem u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci, u okviru XXI Teatar festa “Petar Kočić“ 2018., gdje je izvedena predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti“ u režiji Dine Mustafića, a prema tekstu Ljubice Ostojić.

Predstava “Sve se nekako preživi, osim smrti“ bit će izvedena 1. jula na 37. festivalu pozorišnih/kazališnih igara BiH u Jajcu.

Komedija „Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama“, autora Almira Imširevića, rađena prema motivma drame Jurislava Korenića i Reihana Demirdžića, u režiji tvorca pozorišnih hitova Admira Glamočaka, bit će izvedena 26. juna 2018. u Bugojnu u okviru 508. „Dana Ajvatovice“. Nakon Bugojna predstava će gostovati u Pljevljima u novootvorenom Domu kulture, 12. jula 2018.

Drama NPS zabiljižit će još jedno gostovanje sa predstavom nastalom u koprodukciji Narodnog pozorišta i Festivala MESS, „Kralj Lear“ u režiji Diega de Bree, koja će biti izvedena u Čortanovcima u Novom Sadu na Festivalu „Novi tvrđava teatar“.

Balet Narodnog pozorišta Sarajevo odigrat će baletnu predstavu „Alisa u zemlji čuda“, u režiji i koreografiji Aleksandra Ilića, na 58. međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku na Ljetnoj pozornici, 29. 07. 2018.

Baleti “Stabat Mater” (Pergolesi) i “Faun” (Debussy), rađeni u saradnji sa jednim od najznačajnijih koreografa današnjice – Edwardom Clugom, bit će izvedeni 17. 07. 2018. u okviru 64. festivala Splitsko ljeto.