Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Moja Fabrika“ pobjednica Festivala bh. drame i autorskog teatra

moja fabrika

Glavna nagrada XVI Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra “Zenica – Sarajevo 2017.” za najbolju predstavu u cjelini, po odluci stručnog i novinarskog žirija, pripala je Bosanskom narodnom pozorištu Zenica za predstavu „Moja Fabrika“, autora Selvedina Avdića i u režiji Selme Spahić, a toj rediteljici pripala je i nagrada za najbolju režiju.

Predstava je dobila i nekoliko pratećih nagrada, među kojima je Nagrada za najbolju dramatizaciju proznog ili poetskog teksta, filma i drugih struktura, formi, sadržaja, koja je dodijeljena Emini Omerović, Bojani Vidosavljević i Selmi Spahić, za dramatizaciju proznog teksta u predstavi „Moja Fabrika“, u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagradu „Miodrag Žalica“ za najbolji izvedeni bosanskohercegovački dramski tekst dobila je Ljubica Ostojić, za dramski tekst „Sve se nekako preživi, osim smrti“, izveden u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Žiri publike ovogodišnjeg Festivala za najbolju predstavu izabrao je „Moje dete“, autora Stojana Srdića i u režiji Ane Đorđević, a u izvedbi Beogradskog dramskog pozorišta.

Nagrada publike za najboljeg glumca se pripala je Davoru Goluboviću, za ulogu Bokija Aleksića u predstavi „Mirna Bosna“, autora Borisa Lalić i reditelja Saša Peševskog, u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Nagrada žirija publike za najbolju glumicu Festivala je dodijeljena Jovani Gavrilović, za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete“, autora Stojana Srdića.

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala je dodijelio ukupno jedanaest nagrada, i to nagradu za scensku muziku Damiru Imamoviću, za muziku u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dine Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Specijalna nagrada dodijeljenja je ansamblu predstave „Za šta biste dali svoj život?“ u koprodukciji East West centar Sarajevo, Pozorište Promena Novi Sad, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház i BNP Zenica.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave dobile su Sabina Trnka, za scenografiju u predstavi „Moja Fabrika“, i Lejla Hodžić, za kostimografiju u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Lani Delić za ulogu u predstavi „Moja Fabrika“, a nagrada za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca/glumice, prema odluci Sručnog žirija, dodijeljena je Dini Mušanović, za ulogu Una/Ena u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje dobila je Ejla Bavčić-Tarakčija, za ulogu Emilije u predstavi “Sve se nekako preživi, osim smrti“, i glumac Aleksandar Seksan, za ulogu Edina u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“.

Večeras će na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti upriličena svečana ceremonija dodjele nagrada i gala koncert u čast nagrađenih na Festivalu i povodom četrdeset godina Muzičke škole u Zenici.