Kultura

Rekordan iznos

Monetovi “Plastovi sijena” prodani za 110.7 miliona dolara

15/05/2019

Sedam ponuditelja borilo se osam minuta za "Meules" prije nego je dosegnuta konačna cijena, rekla je aukcijska kuća koja nije objavila ime kupca

Jedna od nekoliko slika proslavljene serije Claudea Moneta “Plastovi sijena” prodana je za 110.7 miliona dolara na aukciji u New Yorku, srušivši raniji rekord za najviše plaćen impresionistički rad, priopćila je u utorak dražbovna kuća Sotheby's.

Ulje na platnu naslovljeno “Meules” i dovršeno 1890. je prvi impresionistički rad koji je donio više od 100 miliona dolara na aukciji, navodi se u priopćenju.

Postignuta cijena je isto tako rekordna za neki rad Moneta, koji je utemeljio francuski impresionizam i umro 1936. u 86 godini. Sedam ponuditelja borilo se osam minuta za “Meules” prije nego je dosegnuta konačna cijena, rekla je aukcijska kuća koja nije objavila ime kupca, prenosi Hina.

“Meules” je jedna od 25 slika u seriji koje predstavljaju stogove požnjevene pšenice koje je pripadalo Monetovou susjedu u Givernyju u Francuskoj.

Sotheby's je rekao da su sliku kupili bogati pripadnici višeg društva iz Chicaga izravno od Monetovog prodavača slika 1890-ih i ostala je u porodici sve dok je nisu kupili na aukciji 1986. sadašnji prodavači za 2.53 miliona dolara.

Prodaja 55 impresionističkih slika i djela moderne umjetnosti donijela je nešto manje od 350 miliona dolara, a sljedeća po visini cijene bila je slika Pabla Picassa koja je otišla za 20.7 miliona dolara.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.