sarajevska zima

Monografija i izložba slika Suvade Borić Šaćiragić pregled tri decenije stvaralaštva

l_020cb65820c50164650aa3734c92be44

Na 21. izložbi bit će predstavljeno 40 slika rađenih u tehnici ulje na platnu, inspirisanih pejzažima, cvijećem i starim bosanskohercegovačkim gradovima

– Samostalna izložba slika “Retrospektiva 1992 – 2022” i predstavljanje Monografije umjetnice Suvade Borić Šaćiragić bit će održano 15. marta u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti “Galerija Mak” u okviru Festivala “Sarajevska zima”.

Na 21. izložbi bit će predstavljeno 40 slika rađenih u tehnici ulje na platnu, inspirisanih pejzažima, cvijećem i starim bosanskohercegovačkim gradovima.

– Priroda je za mene nešto što se mora, i danas, pisati velikim slovom i na svojim slikama sam pokušala da sačuvam trenutak još uvijek nedirnute i čiste životne sredine – kazala je za Fenu Borić Šaćiragić koja je i doktorsku disertaciju posvetila ekologiji, očuvanju okoline i biologiji.

Borić Šaćiragić će istog dana predstaviti i Monografiju, koja sadržava pregled tridesetogodišnjeg rada na polju likovne umjetnosti. Promotori Monografije bit će Ibrahim Spahić, Dževdet Tuzlić i Andrea Mekić.

Kako je kazala, Monografiju je posvetila unucima kako bi im pokazala da ne mogu svi činiti velika djela, ali da mogu činiti mala djela sa velikom ljubavi.

Tvrdi da je na Monografiji radila pet godina te da su svi njeni radovi sadržani u njoj. O njenom umjetničkom radu pisali su: Vojislav Vujanović, Sulejman Redžić, Tomislav Isek, fra Perica Vidić i Mustafa Smajlović, a recenziju je pisala Andrea Mekić.

Naglasila je da se Monografija sastoji iz nekoliko cjelina, Pejzaž kao umjetnički izraz, zatim Cvijeće, odraz ljubavi, Tragovi minulih vremena, Akvareli, Instalacije te izložbe.

– Od malih nogu umjetnost je bila četvrta dimenzija njenog života, a inspiraciju nalazim uglavnom u prirodi. Moja komunikacija i interakcija sa prirodom rezultira izuzetnim koloritima pejzaža i cvjetnim kompozicijama u kojima možete prepoznati romantičnu dušu i bezgraničnu ljubav prema svemu što je u njenom okruženju – istakla je Borić Šaćiragić.

Izložba će biti otvorena do 21. marta.