Kultura

predstavljena u vijećnici

Monografija Sarajeva trajni podsjetnik na bogatu historiju i baštinu grada

12/02/2021

Sudionike događaja je putem video-linka pozdravio i višestruko nagrađivani američki fotograf Ron Haviv, čije su fotografije iz opkoljenog Sarajeva obišle svijet i postale trajni zapis o dešavanjima tokom agresije na BiH

Monografija grada Sarajeva, koja na jedinstven način svjedoči o historiji i bogatoj kulturnoj baštini, kao i životu i običajima ljudi različitog porijekla, žitelja glavnog grada Bosne i Hercegovine, predstavljena je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Autorstvo te, po mnogo čemu nesvakidašnje publikacije štampane u izdanju Gradske uprave, potpisuje grupa autora, među kojima veliki broj poznatih bh. i inostranih fotografa.

Između ostalih, monografija sadrži fotografije Milomira Kovačevića Strašnog, Rona Haviva, Gary Knighta, Paula Lowea, Toma Stodarta, Velije Hasanbegovića, Damira Šagolja, Almina Zrne, Midhata Mujkića, Imrane Kapetanović…

Radi se o fotografijama koje je javnost do sada rijetko imala priliku vidjeti, a neke su sačuvane od zaborava i objavljene prvi put.

Govoreći o specifičnostima najnovije monografije posvećene Sarajevu, urednik teksta Nihad Kreševljaković ističe kako ona donosi umnogome drugačiju priču, koja se, uz dragocjene fotografske zapise, temelji na citatima građana bh. prijestonice, ali i posjetitelja i njihovom doživljaju grada.

– Generalno, knjiga je fokusirana na ljude, uz uvjerenje da su upravo ljudi, a ne arhitektura ono što čini grad i našu emociju prema prostorima koje posjećujemo, ili u kojima živimo – kazao je Kreševljaković.

U osvrtu na monografiju, koja slikom i riječju svjedoči različite epohe, uspone i padove u razvoju Sarajeva, urednik fotografije Zijah Gafić navodi kako u digitalnom dobu knjige imaju jedinstvenu i trajnu vrijednost.

– Pokušali smo da stvorimo jedan hronološki prikaz grada od nastanka fotografije, tako da najstarija fotografija u knjizi potiče iz arhiva Muzeja Grada Sarajeva, nastala prije austrougarskog perioda – podsjetio je Gafić, navodeći kako ta hronologija obuhvata sve velike događaje, razdoblje dva svjetska rata, ekspanziju grada 80-tih, Zimske olimpijske igre 1984., pa sve do agresije/opsade Sarajeva te postdejtonskog razvoja.

O monografiji su govorili i istaknuti bh. arhitekta Amir Vuk Zec, jedan od autora teksta, i akademik Abdulah Sidran, opisujući specifičnu duhovnu i prostornu dimenziju Sarajeva kao mjesta susreta različitih kultura i civilizacija, susreta Istoka i Zapada, kao i različitih svjetonazora.

Istaknuli su kako te odrednice, uz iskustvo multikulturalnosti i jedinstva u različitosti, čine suštinu ‘sarajevskog duha’, svjedočeći građanski princip i paradigmu apsolutne tolerancije.

Sudionike događaja je putem video-linka pozdravio i višestruko nagrađivani američki fotograf Ron Haviv, čije su fotografije iz opkoljenog Sarajeva obišle svijet i postale trajni zapis o dešavanjima tokom agresije na BiH.

Kako je rečeno, u monografiji, koja predstavlja trajni podsjetnik na ključne događaje iz bogate hostorije Sarajeva, uvrštene su i fotografije iz arhiva Zemaljskog muzeja, Historijskog arhiva, Muzeja Grada Sarajeva…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.