“Moralna mašta” Johna Paula Lederacha predstavljena u Sarajevu

kniga 1

Prijevod knjige “Moralna mašta” autora Johna Paula Lederacha predstavljen je danas u Sarajevu, a radi se o knjizi koja je okarakterizirana kao vrsta upute u važnost razvoja kulture mira, kao umijeće i duša izgradnje mira.

To je prvi prijevod te knjige na južnoslavenske jezike, a o njenom značaju danas su u Američkom kutku govorili Nerzuk Ćurak s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Pavle Mijović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Samadin Kadić s Fakulteta islamskih nauka.

Kako je naglašeno Lederach je vodeći američki teoretičar i praktičar koji je sudjelovao u procesu izgradnje mira i pomirenja u različitim državama (od Miskito/Sandinista konflikta u Nikaragvi, preko Somalije, Sjeverne Irske i Baskije, do Filipina), a njegove ideje (sadržane i u ovoj knjizi) mogu biti referentne za podijeljena društva poput našeg.

– Na stranu naše prihvaćanje ili ne te činjenice, ali nažalost post dejtonsko bh. društvo je dubinski podijeljeno, društvo u kojem samo insistiranje na svojoj istini sprječava državu da započne istinske procese kreativne transformacije sukoba i izgradnje mira – kazao je novinarima Ćurak.

S tim u vezi, istaknuo je važnost Lederachova razmišljanja da nisu dovoljne tehnike i naučene metode, nego razumijevanje lokalnih ljudi i potreba da se mora ići u susret drugome i razumjeti drugu perspektivu. To je ono što, kako je rečeno, nama kronično nedostaje, a donekle se prakticira tek u projektima nevladinog sektora.

Knjiga je prvenstveno namijenjena studentima novog magistarskog studija “Međureligijska izgradnja mira”, koji će zajednički provoditi tri teološka fakulteta, ali i „ljudima na terenu koji se svakodnevno suočavaju s teškim procesima izgradnje mira u duboko podijeljenim lokalnim zajednicama.“

Izdavanje knjige omogućio je Catolich Relief Servieces, a izdavač je Art Rabic iz Sarajeva.