Na Svjetski dan knjige

Mostar dobio pet “uličnih” biblioteka

ulicna biblioteka (5)

Među tri stotine prikljupljenih knjiga su i djela za djecu, ali i knjige namijenjene starijoj publici

Grad Mostar za Svjetski dan knjige dobio je male “ulične” biblioteke na pet lokacija, na kojima građani imaju priliku posuditi knjigu na čitanje, kasnije je vratiti ili zamijeniti nekom drugom. Organizator je Centar Proni, a lokacije na kojima se knjige mogu uzeti su Centar za kulturu, Hrvatsko narodno kazalište, Narodno pozorište, obnovljeni park u Ulici Maršala Tita i Centar Spes.

Biblioteke, prema riječima pokretača akcije Haruna Šetke, funkcionišu na način da svi građani mogu ostaviti knjige koje žele ili zamijeniti onima koje su im potrebne. Biblioteke su dar mladih Mostaru povodom Svjetskog dana knjige.

“Želimo omogućiti da knjige budu dostupne svima u gradu, i to na što više lokacija, kako bi ih iskoristile različite generacije sugrađana. Nadamo se da neće biti vandalizma i zloupotreba”, rekao je Šetka u razgovoru za Anadolu Agency.

Omladinski klub Proni biblioteke je postavio u saradnji sa lokalnim partnerima u okviru projekta “Kreiraj (sve)mir” u okviru programa BHRI kojeg provodi USAID.

“Potražili smo ideju koja bi bila korisna za sve Mostarce i na kraju se odlučili za ovaj projekat. Bavili smo se kulturom Grada, obilazili smo ustanove koje imaju poveznice sa kulturom, a na koncu nam se odazvalo dosta mladih, pa smo danas Mostaru podarili biblioteke. Prikupili smo oko tri stotine knjiga. Imali smo zadovoljavajući odziv, i to su uglavnom bili ljudi između 15 i 35 godina”, dodaje Šetka.

Među tri stotine prikljupljenih knjiga su i djela za djecu, ali i knjige namijenjene starijoj publici.

“Tu su, recimo, i knjige iz pedesetih godina prošlog vijeka i sve su očuvane, što je jako važno. Razmišljali smo kako ih zaštititi, te smo se odlučili na svaku staviti oznaku Pronija. Ovo su pokloni građana za razmjenu i nije poželjno da se ubuduće prodaju. Nije obavezno da se knjige vraćaju”, rekao je na kraju Šetka.