Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar domaćin prvog Festivala stripa

festival stripa – mostar 2

Prvi Atrip festival u Mostaru danas je otvoren u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, gdje su popularni likovi stripa poput Alana Forda, Zagora, Dylana Doga, kroz burzu stripa, izložbu radova gostujućih crtača i maketara ponovno oživjeli među brojnim ljubiteljima stripa, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Udruge “MoStrip” iz Mostara, Dubravko Šimić, koji je i organizirao prvi Festival stripa u gradu na Neretvi, ističe da je ova manifestacija nastala iz velike potrebe za povratkom zdravog humora kroz stripove iz neslužbenih okupljanja i razmjenjivanja stipova, ali i potrebe da se stripu vrati prostor koji zaslužuje u javnosti.

“Priča o stripovima je kulminirala time da se okupimo u pravno lice Udruženje građana Klub ‘MoStrip’ koji je osnovan krajem prošle godine, a kao rezultat naših aktivnosti je prvi mostarski STRIP vikend koji bi, sudeći po velikom interesu građana, mogao biti zanimljiv za svakoga”, kazao je Šimić za Anadolu Agency (AA), prilikom svečanosti otvaranja prvog Festivala stripa – strip vikenda u Mostaru.

Ova j festival u gradu na Neretvi je okupio veliki broj ljubitelja stripa, kolekcionara i umjetnika, ali i roditelja koji su uz veliko zanimanje izloženih naslova došli svojoj djeci s ponosom pokazati štivo na kojem su odrasli.

“Cilj je festivala, trenutno marginalizirani strip predstaviti kao jedan vrlo interesantan, šaren i ekspresivan medij te kao granu umjetnosti”, kazao je Šimić za Anadolu Agency (AA).

Gosti prvog Festivala stripa u Mostaru su Enis Čišić (Sarajevo), Milorad Vicanović Maza (Laktaši), Renato Vladimir Renki (Gradac) i Dražen Kovačević (Beograd). Predstavili su se bogatom izložbom svojih radova, ali i događaj učinili zanimljivijim crtanjem uživo za publiku, kojoj je dostupna i bogata burza stripova.

U sklopu ovog festivala otvorena je i strip čitaonica koja će u naselju Centar dva ostati i služiti kao neka vrsta zajedničkog utočišta za čitatelje i ljubitelje stripa, a Šimić navodi kako vjeruje da će ovaj festival na kulturnoj mapi grada Mostara dobiti svoje mjesto i postati tradicija grada na Neretvi.

“Mostarski strip vikend pokazao je da u Mostaru itekako ima ne samo čitalačke publike nego i ozbiljnih fanova i skupljača stripa. Mislim da kritične mase za strip u Mostaru ima, što meni kao nekome tko je odrastao čitajući stripove navlači osmijeh na lice”, kazao je Boris Čerkuč iz Mostara za AA, navodeći kako je radostan što je ovom prilikom pronašao pozamašan broj omiljenih stripova.