Mostar domaćin “Šantićevog festivala djece pjesnika”

pjesnici-1

Četvrti međunarodni “Šantićev festival djece pjesnika” održat će se 1. i 2. februara u Mostaru, u povodu obilježavanja godišnjice smrti velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića.

Na Festivalu će sudjelovati 21 mladi pjesnik, od toga šestero iz Mostara te 15 mladih pjesnika iz država bivše Jugoslavije, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.

– Festival znači puno za cijeli grad. Mladi ljudi svojim će druženjem i širenjem svoje poezije oživjeti Mostar. Želimo da Festival postane dio kulturnog događanja u Mostaru i da bude na punom većem nivou nego što je to sada – kazao je generalni sekretar Srpskog prosvjetnog i kulturnog društvo “Prosvjeta” Mostar Goran Kosanić.

Po njegovim riječima, stručni žiri u sastavu Alma Fazil Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač, imao je jako težak i nezahvalan posao odabrati 21 finalista od 1000 pristiglih radova, s obzirom na to da su djeca pokazala iznimnu vještinu pisanja.

– Ponosni smo na to što pjesnici dolaze iz različitih krajeva. Pa tako imamo pjesnike iz Makedonije, Hrvatske, Podgorice, Kotora, Živinica, Nevesinja i Mostara – kazao je Kosanić.

“Šantićev festival djece pjesnika” počinje u srijedu, 1. februara, školskim satom o životu Alekse Šantića.

U dva dana održavanja Festivala planiran je bogat program, a završna ceremonija održat će se 2. februara, u Centru za kulturu Mostar s početkom u 18 sati.