Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Interacademia 2019

Mostar i Široki Brijeg domaćini susreta likovnih akademija regije

interakademia

S ciljem promoviranja društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini ovaj projekt pomaže UN-ov program “Dijalog za budućnost”

Konferencijom o kulturnoj suradnji u srijedu, 29. svibnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače započinje ovogodišnje izdanje projekta “Interacademia 2019” na kojem sudjeluju predstavnici devet visokoškolskih likovnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Istoga dana s početkom u 20 sati u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg bit će otvorena međunarodna likovna izložba na kojoj će se svojim djelima predstaviti 18 umjetnika, najavili su organizatori.

– Ideja okupljanja likovnih akademija datira još od 2011. godine kada smo na okupljanju povodom 40. obljetnice sarajevske Akademije likovnih umjetnosti dekan akademije u Trebinju Marko Musović i ja zajedno došli na ideju okupljanja studenata i profesora različitih akademija na jednom mjestu, odnosno u Mostaru kao središtu Hercegovine. Nekako u isto vrijeme na sličnu ideju su došli iz Udruge građana “Krug” tako da smo se povezali i nastala je prva izložba na kojoj su sudionici bile tri hercegovačke likovne institucije. Iz toga je nastala forma Interacademije i, kako vidimo, to je jedna dobra priča koja odlično funkcionira – kaže dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko.

Osvrnuvši se na dosadašnje Interacademije, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju Marko Musović izrazio je veliko zadovoljstvo te kazao kako je projekt veliki uspjeh za sve likovne škole regije.

– Interacademia je projekt velikog značaja i zato što ima dva segmenta, dio koji se odnosi na izložbu i teoretski dio koji se odnosi na filozofiju umjetnosti, kretanja u umjetnosti i umjetničke prakse. Suradnja unutar samih akademija svakako postoji i nadam da će u budućnosti biti uključene akademije iz Ljubljane i Skoplja – kaže dekan Musović.

Najvažnije je bilo odrediti put i koncept, a kretanje će se, po njegovim riječima, određivati vremenom jer osim velike volje i želje, materijalna sredstva i mogućnosti su često ograničavajući faktor.

Dekan Skoko navodi da je to, zapravo, jedan akademski krug u kojem je bitno da student osjeti pripadnost i vrijednost, akademski duh i svijest o prisutnosti svih akademija.

– Nesporno je da strane likovne akademije imaju puno više materijalnih sredstava te u tom smislu pružaju studentu više, no trud i zalaganje profesora i studenata s Akademije u Širokom Brijegu je za naš ponos. Mi smo manja sredina i naša priča je tiša, no nastojimo pratiti druge akademije kako bismo poboljšali kvalitetu nastave i pružili studentima najviše što možemo. Materijalna sredstva su uvijek problem studiranja kod nas pogotovo što je ovo jako skup studij – istaknuo je Skoko.

Na ovogodišnjoj Interacademiji, osim širokobriješke i trebinjske akademije, sudjeluju i predstavnici Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, Akademije umjetnosti Banja Luka, Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje, Akademije likovnih umjetnosti Zagreb, Akademije primijenjenih umjetnosti Rijeka, Fakulteta likovnih umetnosti Beograd i Akademije umetnosti Novi Sad.

S ciljem promoviranja društvene kohezije i raznolikosti u Bosni i Hercegovini ovaj projekt pomaže UN-ov program “Dijalog za budućnost”.