Mostar je prije 40 godina bio u znaku Porobdžija (FOTO)

dragan-zaric-porobdzije

Prije tačno četiri decenije stara jezgra Mostara bila je pozorište u malom, a znatiželjni građani tih su dana nesebično pomagali i statirali u seriji koja je nešto kasnije stekla veliku popularnost i koja je u dosad Bog zna koliko puta reprizirana.

Riječ je, naravno, o igranoj seriji Porobdžije u režiji Uroša Kovačevića i Aleksandra Jevđevića nastaloj prema djelima čuvenog Svetozara Ćorovića. Glavni lik, koji je uspješno utjelovio 23-godišnji Dragan Jovičić, mladić Stojan u Mostar dolazi iz provincije i postaje šegrt uglednog gazde Sime koji ubrzo umire.

Potom je oženio Siminu mladu suprugu Anđu i postao gazda, a kasnije i porobdžija. Većina scena snimljena je u blizini Starog mosta, a oni koji pamte snimanje podsjećaju da je u to vrijeme najprometnije bilo na području Priječke čaršije.

Ogroman posao tih dana pao je na leđa scenografa Kemala Hrustanovića kojemu je pripao zadatak da Stari grad “vrati 80 godina unazad“. U pripremi su mu, priznao je, pomogli i stari Mostarci od kojih su neki i lično poznavali Svetozara Ćorovića.

Tako je odmah uz Stari most od gipsa i drveta napravljena drvena magaza za potrebe Porobdžija, a značajne “promjene“ doživjele su i spominjana Priječka čaršija i Onešćukova ulica, kao i riječica Radobolja čiji je vodostaj tih dana “namjerno bio manji“, kako bi se izbjegao šum vode u blizini kamere.

Hrustanović se u to vrijeme hvalio kako je na putu od Bristola do mjesta na kojima se snimalo, nailazio na brojne Mostarce koji su sugerisali gdje se nalazila koja magaza, a gdje mesnica ili kafana. Veliki posao odradili su i stručnjaci za masku koji su 23-godišnjeg Jovičića morali “postarati minimalno trideset godina“.

Kadrovi u seriji snimani su i na brojnim drugim destinacijama u Mostaru, ali i u Blagaju i Stocu. Prva klapa serije pala je upravou Blagaju.

U seriji su osim Dragana Jovičića igrali i velikani jugoslovenskog i bh. glumišta poput Voje Brajovića, Vere Čukić, Olivere Marković, Uroša Kravljače, Rudija Alvađa, Bore Begovića, Rejhana Demirdžića i Vlaste Knezović, do mostarskih glumaca poputDragana Šakovića, Dane Kurbalije, Avde Džinovića i Ante Vicana. Serija je premijerno prikazana u programu Televizije Sarajevo 1977. godine.

Glavni glumac Dragan Jovičić kaže da je i danas itekako vezan za Mostar. Kada god je u mogućnosti posjećuje grad na Neretvi i gotovo svaki put s prijateljima ode i do Starog grada gdje su snimljeni kadrovi Porobdžija.

“Mostar mi je oduvijek u srcu i ta taj sam grad vezan na poseban način. Porobdžije su nastale u neka fina, sretna vremena. Bila je to moja prva značajnija uloga pred kamerama, ali sam zadatku uspio odgovoriti na pravi način u čemu su mi pomogle starije kolege od kojih većina danas nažalost više nisu među živima, poput Pavla Vujisića, Vere Čukić i Voje Brajevića”, prisjetio se Jovičić, posebno ističući režisera Acu Jevđevića.

“I Aco, kao i kamerman Mustafa Mustafić, šminker Šućo Šarkić, te kostimograf Vesna Trogrančić zaslužuju posebno mjesto”, dodao je legendarni glumac.