Kultura

Street Arts Festival

Mostar sljedeće sedmice postaje otvorena pozornica ulične umjetnosti

30/08/2021
Foto: Fena

Ovogodišnje izdanje Festivala bit će otvoreno u petak, 3. septembra muzičkim programom i audio videomapping performansom na Starom mostu

Mostar će i ove jeseni, desetu godinu za redom, ugostiti neka od najvećih regionalnih i svjetskih imena ulične umjetnosti na Street Arts Festivalu.

Ovogodišnje izdanje Festivala bit će otvoreno u petak, 3. septembra muzičkim programom i audio videomapping performansom na Starom mostu.

Organizatorica Festivala Marina Đapić na konferenciji za novinare kazala je kako je i ovogodišnje izdanje Street Arts Festivala pripremano s puno entuzijazma i motivacije.

Dodala je kako je u proteklih deset godina produkt omladinskog aktivizma, ustrajnosti i vizija, prerastao u ambiciozan i ozbiljan koncept.

– Deset godina smo samoinicijativno prisutni u kulturnom životu grada kao svijetla točka likovnog stvaralaštva koje povezuje ljude s umjetnošću i uspjeli smo u suradnji s domaćim, regionalnim i inozemnim umjetnicima, učiniti Mostar prepoznatljivim mjestom u street art zajednici širom svijeta – poručila je Đapić.

U vrijeme održavanja Street Arts Festivala umjetnici iz cijeloga svijeta oslikavaju murale na mostarskim fasadama, a među njima ove godine bit će i američki umjetnik Erik Burke, čija su djela objavljena u knjizi “Street art: Najbolja urbana umjetnost iz cijelog svijeta”.

Burke je istaknuo kako je iznimno počašćen što je treći put u Mostaru i što ima neograničeno povjerenje organizatora Street Arts Festivala.

– U Americi postoje mnogi festivali murala, ali Amerika je jako posvećena vlasništvu i kontroli, pa je za umjetnika jako lijepo doći na mjesto gdje možeš biti svoj, gdje možeš biti kreativan i slijediti svoju viziju, a da ti na tom putu nitko ne govori, ovo možeš, ovo ne možeš – poručio je Burke.

Dodao je kako je bit murala upravo u tome da se umjetnik izrazi bez ograničenja.

Pored oslikavanja murala na desetak lokacija u okviru Street Arts Festivala predviđen je off program u okviru kojeg su planirani razgovori s umjetnicima, performansi i glazbeni programi.

Više informacija o programu Festivala može se pronaći na internetskoj stranici www.streetartsfestivalmostar.com.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.