Kultura

Centar za kulturu

Mostarcima predstavljena izložba ‘Kao putnici’ supružnika Sejdihović

25/05/2022

Najveći broj predstavljenih djela, kako je dodao, urađen je na platnu, nešto je urađeno na kamenu, na koferu, u drvetu, a najviše zastupljeni motivi su priroda, pejzaži, cvijeće i slično

“Kao putnici” naziv je izložbe Evire i Samira Sejdihovića koja je u utorak navečer otvorena u mostarskom Centru za kulturu.

Po riječima urednika kulturnih programa Centra za kulturu Mostar Darija Terzića, večerašnja izložba upriličena je u sklopu ciklusa “Trebao mi je neki novi početak” koji je taj centar pokrenuo prije dvije godine.

– Ritam se malo pokvario zbog korone, ali do sada je u okviru tog ciklusa bilo devet-deset izlagača. Želja nam je da damo prostor i vrijeme ljudima koji se ne bave profesionalno slikarstvom, kojima je likovna umjetnost hobi, strast. Dajemo im prostor i priliku da se po prvi put predstave u jednoj pravoj galeriji, a odvojili smo ih u jednu posebnu grupu, jedno posebno vrijeme tako da i publika koja dolazi zna da to nisu profesionalci te će biti manje kritična prema djelima – naglasio je Terzić.

Najveći broj predstavljenih djela, kako je dodao, urađen je na platnu, nešto je urađeno na kamenu, na koferu, u drvetu, a najviše zastupljeni motivi su priroda, pejzaži, cvijeće i slično.

Elvira Sejdihović istakla je kako su ovom prilikom mostarskoj publici predstavili 36 radova.

– Na našim radovima su većinom pejzaži, Hercegovina, Stari most, cvijeće… Prvi put izlažemo i veliko mi je zadovoljstvo što smo dobili priliku da pokažemo ono što radimo. Očekujemo pozitivne kritike i da se svidi publici – poručila je.

Elvira Sejdihović rođena je 1977. godine. Skoro cijeli svoj život provodi u Mostaru gdje pohađa osnovnu i srednju školu. Završava studij za nastavnicu Islamske vjeronauke, a apsolvent je na Pedagoškom fakultetu u Zenici, na Odsjeku za islamistiku. Zaposlena je kao vjeroučiteljica, a slikanjem se bavi godinama koristeći razne tehnike.

Samir Sejdihović rođen je 1972. godine u Mostaru gdje završava osnovnu i srednju školu te Pedagošku akademiju-Odsjek za islamsku vjeronauku. Kasnije, 2012. na FiN-u u Sarajevu diplomira na Odsjeku za islamsku teologiju. Slikanjem se bavi već od rane mladosti i u radu koristi različite tehnike i motive: od grafita do murala, instalacija, koristeći grafit, kamen, drvo, a bavi se i kaligrafijom. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi u Mostaru i Sarajevu. Zaposlen je kao profesor islamske vjeronauke.

Izložba će u Centru za kulturu Mostar ostati otvorena narednih desetak dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.