Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni festival komedije

“Mostarska liska“ zatvorena dodjelom nagrada i priznanja

mostarska liska 2019

Za najboljeg glumca ovogodišnjeg festivala proglašen je Boris Isaković

Šesnaesti Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ koji je ove godine održan pod sloganom “Drugačiji život je moguć“ večeras je završen svečanom dodjelom nagrada u dvorani Narodnog pozorišta, javlja Anadolu Agency (AA).

Stručni žiri ovogodišnjeg festivala, koji su činili Senad Bašić (predsjednik), Pjer Žalica i Erol Kadić, je, uz dodjelu nagrade Grand Prix, proglasio najboljom predstavu “Zašto je poludeo gospodin R” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Predstavnica beogradskog ansambla javila se putem video-linka, zahvalivši se na gostoprimstvu i nagradi, uz žaljenje što ansambl zbog ranije preuzetnih obaveza nije bio u mogućnosti slaviti u Mostaru.

“Vijest o nagradi primili smo s velikom radošću. Cela ekipa će nositi lijepe uspomene iz Mostara i nadamo se ponovnom sudjelovanju“, poruka je beogradskog ansambla.

Za najboljeg glumca ovogodišnjeg festivala proglašen je Boris Isaković koji je kazao kako mu dodjela nagrade u Mostaru jako puno znači.

“Zahvaljujem se žiriju i mostarskoj publici i nadam se da ću biti gostom ovog festivala i naredne godine“, kazao je Isaković .

Specijalnu “Velika liska“ Stručni žiri za izuzetno posvećenu ansambl igru dodijelio je predstavi “Naši dani“ Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nagrada za najbolju režiju i precizan redateljski postupak dodijeljena je Bobi Jelčiću za predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?”.

“Svaka nagrada puno znači, a ova nagrada koja je iz grada iz kojeg sam ja, zaista mi je vrlo posebna“, kazao je Jelčić.

Oduševljenje zbog osvojene nagrade za najbolju glumicu “Velika liska“ nije skrivala ni Tatjana Šojić.

“Ja sam se obradovala kao dijete. Ja nagrade volim i srdačno zahvaljujem cijenjenom stručnom žiriju“, kazala je Šojić, čestitavši svim kolegama bez kojih, kako ističe, ni njena uloga ne bih došla do izražaja.

Žiri Medija koji su činili Meliha Smajkić, Cvita Kusić i Rosanda Zovko najboljom je proglasio predstavu “Zašto je poludeo gospodin R?“ Rajnera Vernera Fasbindera i Mihaela Fenglera, u režiji Bobe Jelčića, koju je izveo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd.

Žiri Publike koji čine Seada Kuštrić (predsjednica), Nada Dalipagić i Erna Voloder najboljom je proglasio predstavu “Narodni poslanik“.

U natjecateljskom programu sudjelovalo je sedam predstava, a to su: “Ime” – u režiji Admira Glamočaka i izvedbi ansambla Pozorišta mladih Sarajevo, “Zašto je poludeo gospodin R?” – u režiji Bobe Jelčića, a u izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, kao i “Anđeli Babilona” – u režiji Admira Glamočaka i produkciji domaćina, Narodnog pozorišta Mostar.

Takmičila se i predstava “Mušica” – u režiji Silvije Vadla i u izvedbi Gradskog kazališta Sisak i Doma kulture Kristalna kocka vedrine, zatim “Narodni poslanik”, u režiji Alena Muratovića koju je igrala Oxygen Production iz Sarajeva. Gosti iz Beograda, Presek Dijagonala donijeli su predstavu “Brak mrak”, čiju režiju potpisuje Tea Puharić, dok je zadnji dan takmičarskog dijela nastupalo Narodno pozorište Republike Srpske iz Banje Luke s komedijom “Naši dani” u režiji Juga Radivojevića.

Međunarodni festival komedije “Mostarska liska 2019.“ održan je u periodu od 19. do 26. 4. 2019. pod sloganom “Drugačiji život je moguć“, a sve natjecateljske predstave održane su u Narodnom pozorištu Mostar. Sve predstave uz stručni žiri pratio je žiri medija i žiri publike.

Nakon svečane ceremonije dodjele nagrada i priznanja, u čast nagrađenim je održan koncert kantautora Damira Imamovića nakon čega su spuštene zavjese ovogodišnjeg festivala koji je Mostar na sedam dana činio središtem humora i smijeha.