Kultura

16. maja

Mostarski “Hamlet” gostuje u HNK Split

15/05/2019

Ova predstava, koju je režirao Ivan Leo Lemo, ranije je prepoznata kao osvježenje Brešanovog teksta te iako je to vrlo poznata drama koja dugo godina igra u pozorištima regije

Pozorišni hit ovjenčan s nekoliko nagrada na različitim festivalima u BiH “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru gostovat će u četvrtak, 16. maja, na kazališnim daskama HNK Split.

Ova predstava, koju je režirao Ivan Leo Lemo, ranije je prepoznata kao osvježenje Brešanovog teksta te iako je to vrlo poznata drama koja dugo godina igra u pozorištima regije, pristup tekstu i izvedbi je nov.

Ivo Brešan je napisao dramu 1965. godine, a već je 1971. prvi put uprizorena. Vječne su teme koje obrađuje Brešan, od lopovluka i primitivizma do stalne borbe za pravdom i pravednošću. Ipak, mostarski “Hamlet” unosi novine na scenu pa je scena ispunjena bačvama različitih veličina te tako sugerira veliku krčmu na otvorenom koja postaje ironični komentar socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Itekako aktualna, po vijestima, po medijima u razgovorima kruži ona ista rečenica iz Brešanove drame: “Gdje su pare”?

To gumno s bačvama priziva davni svijet rituala i svetkovina gdje se igrom i pjesmom slavio bog Dioniz, a Lemo je od tog gumna napravio broadwaysku scenu. Upravo na tom osuvremenjenom gumnu, pod umjetnim svjetlom Mrduše, pomalja se učitelj koji prerađuje Shakespeareov jampski stih na vlaški deseterac i suptilno se i ironično sveti primitivizmu i bahatim vlastodršcima.

Kako kaže dramaturg Dragan Komadina, mostarska Mrduša zaziva prekid Bukarina kola i izlazak iz njegovog strujnog kruga.

“Pokažimo Bukarama da nemaju neograničenu moć nad nama. To je čak prilika i za njih da se suoče sa sobom i počnu sumnjati u vlastitu misiju, figuru apsolutističke vlasti koju utjelovljuju”, kaže Komadina.

 

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.