crna gora

Mostarski kipar Dalibor Nikolić predstavio BiH na simpoziju skulpture u Danilovgradu

kipar

Za njega je, kako kaže, posebnost simpozija u Danilogradu to što se odvija u javnom prostoru i urbanoj sredini

Akademski kipar iz Mostara Dalibor Nikolić predstavio je Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem Internacionalnom simpoziju skulpture u Danilovgradu, u Crnoj Gori.

Riječ je o događaju koji ima status manifestacije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, a do sada je okupio preko 100 umjetnika sa svih kontinenata koji su ostavili vrijedna djela kroz koja je Danilovgrad prepoznat širom svijeta.

Na ovogodišnjem simpoziju obilježeno je i 50 godina rada Umjetničke kolonije Danilovgrada koja je sa svojom stalnom postavkom skulptura nezaobilazna destinacija za posjet umjetnika, stvaratelja i turista.

Oko 60 djela nalazi se u središtu Danilovgrada u parku skulpture kojeg od rujna ove godine krasi i skulptura mostarskog kipara Dalibora Nikolića.

Za njega je, kako kaže, posebnost simpozija u Danilogradu to što se odvija u javnom prostoru i urbanoj sredini.

To nije tako česta pojava. Većina sličnih događaja je izmještena iz centra grada i samim tim nisu dio vreve života, onoga što čini jedno mjesto. Simpozij je jedinstveno mjesto po konceptu i načinu na koji je organizirano te je izuzetan primjer susreta ne samo umjetnika s materijalom nego i umjetnika s umjetnikom – kazao je Nikolić u izjavi za Fenu.

Pojasnio je da njegov rad koji je realizirao u Danilovgradu predstavlja sponu između kamena i prostora i prostora i kamena.

Riječ je o skulpturi koja nije klasična forma nego je pomalo jedan suvremeni način tretiranja kamena. Većina skulptura u parku su skulpture u prostoru, dok skulptura koju sam ja radio korespondira s prostorom – kazao je Nikolić.

Podsjetio je kako na Simpoziju svake godine boravi do tri umjetnika te kako je ove godine pored njega svoje djelo u Danilovgradu realizirao i akademski kipar iz Srbije Milorad Panić.

Istaknuo je kako je poziv za sudjelovanje na simpoziju dobio od Stjepana Skoke, bivšeg dekana Akademije likovnih umjetnosti (ALU) na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru i Sretena Milatovića, prodekana za nastavu ALU Trebinje.

Pozvali su me da se upoznam s programom i uvjetima boravka i ponudili su mi mogućnost da predstavim Bosnu i Hercegovinu. Drago mi je da je moja skulptura ostala u parku kao jedan trajni svjedok suradnje Mostara i Danilovgrada, ali i Bosne i Hercegovine i Crne Gore, i da imamo jednu povoljnu suradnju za koju se nadam da neće ostati samo na ovom simpoziju – kazao je Nikolić.

Dodao je kako u dogledno vrijeme planira pozvati u Mostar organizatore simpozija iz Danilovgrada.

U Mostaru se dosta govori o javnom prostoru, o urbanim intervencijama u prostoru, javnoj skulpturi, instalacijama, o street artu, a ljudi iz Danilovgrada imaju iskustva koja bi se zaista ovdje mogla podijeliti, da ne kažem primijeniti – ustvrdio je Nikolić.

Upitan postoji li mogućnost organiziranja nečeg sličnog i u Mostaru, kipar Nikolić kaže kako inicijative trebaju dolaziti iz Gradske uprave, a ne nevladinog sektora koji, kako naglašava, u proteklom razdoblju od desetak godina zaista rade izniman posao kada je u pitanju kulturna produkcija Grada Mostara.