Kultura

"Esminger"

Mostarski tamburaši nastupili na 19. internacionalnom festivalu u Crnoj Gori

01/08/2022

Komorni sastav Tamburaškog orkestra Mostar “Esminger” nastupio je protekloga vikenda na 19. internacionalnom festivalu tamburaških orkestara koji se održao u Bijelom Polju u Crnoj Gori.

Izvodeći poznate tamburaške skladbe iz Hercegovine, Slavonije, Vojvodine i drugih krajeva, naišli su na veliko odobravanje publike koja ih je nagradila zasluženim pljeskom, priopćeno je u ponedjeljak iz Tamburaškog orkestra Mostar.

– Drago nam je što smo prvi put mogli nastupiti pred bjelopoljskim i crnogorskim ljubiteljima tamburaške glazbe. Tamburaški orkestar Mostar, inače, ima 40 članova svih uzrasta, a na ovom renomiranom festivalu nastupio je komorni sastav koji je dobio ime u čast učitelja Jaroslava Esmingera koji je početkom 20. stoljeća iz ravne Slavonije u krševitu Hercegovinu donio tamburaške instrumente. Zanimljivo je spomenuti kako se naselje u kome je radio učitelj Esminger, u kome je prvi put u Hercegovini zasvirala tamburica i iz kojeg dolazimo mi tamburaši koji smo večeras nastupili, zove Bijelo Polje kao i grad u kojem se održava internacionalni festival. To nas, uz zajedničku ljubav za tamburicu, dodatno povezuje – kazao je Matej Kljajo, sekretar mostarskog orkestra.

Dodao je kako je djelovanje Tamburaškog orkestra Mostar prepoznato kako u BiH, tako i šire, u prilog čemu govori da se nakon nastupa u Crnoj Gori spremaju za skorašnji nastup na novosadskom “Tamburica festu”.

Inače, uz mostarske, na festivalu su nastupili tamburaši iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Ukrajine te domaćini iz Crne Gore, stoji u priopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.