Kultura

mostarsko ljeto

Mostarskoj publici predstavljena knjiga “Karikature”

17/07/2019

Bio je i vanjski saradnik u mostarskom listu "Sloboda" u kome je ostavio upečatljiv trag secirajući tadašnje društvo s ciljem da ukaže na sve anomalije

U okviru „Mostarskog ljeta“, a u saradnji s IC Štamparijom Mostar, u utorak navečer u Centru za kulturu Mostat predstavljena je knjiga “Karikature”, poznatog karikaturiste Ismeta Ite Korjenića.

Mostarac Ismet Ito Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor.

– Karikatura traži osjećaj da se primijete stvari. Njom se tretira sve. Od sporta do politike. Dužnost karikaturiste da je prepozna i da napravi pravilnu dijagnozu. Crtežom se može bolje oslikati stanje u društvu, nego s desetak kartica teksta koje niko neće ni pročitati jer danas niko nema vremena. Ljudi ovog vremena hoće da im je sve jasno u naslovu, podnaslovu i opremi članka – kazao je autor.

Korjenić je imao više od 20 samostalnih i 40-ak kolektivnih izložbi širom svijeta, a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča… Karikaturama prikazuje aktualne teme, sve one paradigme koje postoje, ali i ukazuje na sve ono što pravi problem.

Bio je i vanjski saradnik u mostarskom listu “Sloboda” u kome je ostavio upečatljiv trag secirajući tadašnje društvo s ciljem da ukaže na sve anomalije.

Autor je u postratnom vremenu priredio nekoliko izložbi vraćajući, kako kaže, dug svom rodnom gradu. Dobitnik je nagrade 14. februar grada Mostara za inovatorstvo i profesionalni angažman kao mašinski inženjer. Živi i radi u Australiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.