Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište mostar

Mostarsku lisku otvara predstava “Eling”, karte u prodaji od sutra

l_08e32ee19f02c0fbec9b592cf644019a

Publika će u takmičarskom  programu imati priliku pogledati sedam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije

Ovogodišnje 19. izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” otvorit će 20. maja  predstava “Eling”, autora Simona Benta, po motivima kratkih priča Ingvara Ambjorssena, u režiji Alme Lapajne i produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

Publika će u takmičarskom  programu imati priliku pogledati sedam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije, a ono što karakterizira ovogodišnje izdanje festivala je bogat i raznovrstan off program obilježen glazbom i stand up komedijom, i odlazi na četiri dodatne atraktivne lokacije u Mostaru.

Prva večer off programa obilježit će se prigodnim sadržajem u foajeu Narodnog pozorišta, uz dj setlistu DJ ‘80.

Drugu večer festivala, 21. svibnja, festivalska publika imat će priliku pogledati obnovljenu predstavu Narodnog pozorišta Tuzla, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”, Ive Brešana u režiji Mustafe Nadarevića. Off program za drugu večer festivala bit će upriličen u gastro pubu “Old Crew” (Stari Grad, Kapetanovina” uz glazbu Ajle i Gonze iz Sarajeva, te stand up nastup Omera Hodžića – “Normala” iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Treću večer festivala, 22. maja, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru predstavit će se Umjetnička organizacija Kazalište “Grupa&TD” s predstavom “Dvostruki aksl”, autora i redatelja Dražena Šivaka. Off program se i ove večeri održava u gastro pubu “Old Crew”, uz glazbu Brude iz Mostara, te stand up nastup “Ja sam to” Branka Krsmanovića iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Hrvatsko narodno kazalište Mostar i ove godine sudjeluje na Mostarskoj liski, gdje će se četvrtu večer festivala, 23. maja, predstaviti predstavom “Ženski razgovori +-1”, nastaloj po motivima djela Duška Radovića, u režiji Biljane Čakić. Četvrtu večer festivala, off program će se održati u Noćnom baru “Duradžik” (Stari grad, Tabhane), uz glazbu Anite Šunjić i stand-up nastup Adija Fejzića “Mini trauma”, iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Petu večer festivala, 24. maja, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, ansambl Narodnog pozorišta Sarajevo izvest će predstavu “Protekcija”, Branislava Nušića u režiji Kokana Mladenovića. Nakon toga, publika je pozvana da se prirduži na off programu, upriličenom u noćnom baru “Duradžik”, također uz glazbu Anite Šunjić i stand up performans Adnana Kičina “Halal punch 1.0” iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Šestu večer festivala, 25. maja mostarskoj publici predstavit će se Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, s predstavom “Revizor” N.V. Gogolja u režiji Jane Maričić. Off program će šeste večeri festivala biti održan u klubu “Calamus” (Dr. Ante Starčevića 35, zgrada Intere), gdje će se publika moći zabaviti uz glazbu Majer unplugged i Stand up nastup Igora Drlje “Raspad sistema” iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Posljednje natjecateljske večeri festivala, 26. maja, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru predstavit će se Pozorište mladih Sarajevo, predstavom “Lutka” Mire Gavrana u režiji Adisa Bakrača. Off program za sedmu večer festivala također će se održati u klubu “Calamus”, uz dj set DJ-a Starog Asa, i stand up nastup Sanjina Ćorića “Maligni humor 1.0” iz trupe “Smijanje na tri jezika”.

Svečana ceremonija zatvaranja Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” održat će se posljednje večeri festivala, 27. maja. Nakon ceremonije i dodjele nagrada, u čast nagrađenih, Rambo Amadeus izvest će svoj performans “Večer glomazne poezije”. Off program nakon zatvaranja ove godine će se održati u “Vinariji Carski vinogradi” u Blagaju, uz glazbu Vladana Acoustica.

Ulaznice za sve predstave mogu se kupiti od sutra , 12. maja na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 – 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave.

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” održava se uz pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Grada Mostara i Fondacije za muzičke scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, priopćeno je iz Narodnog pozorišta Mostar.