Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Multimedijalni “Brodovi” zaplovili Pavarottijem

FNA_141174

Aksoj kaže kako ništa nije bilo unaprijed pripremljeno i da je riječ o improviziranom stvaranju

Muzički centar Pavarotti iz Mostara premijerno je večeras u svojim prostorijama predstavio autentično muzičko djelo, multimedijalnu projekciju pod nazivom “Brodovi” – sinesteziju slike, boje, zvuka, pokreta i riječi, zasnovanu na likovnim uracima Tajme Guzin i modelima Igora Hajdarhodžića.

Inspiriran atmosferom, bojom, oblikom i, prije svega, emocijom, Atilla Aksoj svojom spontanom muzičkom kreacijom, na svojevrstan način, postaje putnik i kreće na jedinstvenu plovidbu Tajminim i Igorovim brodovljem.

Aksoj kaže kako ništa nije bilo unaprijed pripremljeno i da je riječ o improviziranom stvaranju.

– Ovaj prostor u Pavarotti centru je zaista prelijep za stvaranje nekakvog zvuka, pogotovo meditativnog dijela tog zvuka. Ne znam ni kako to da opišem. Za stvaranje nečega takvog trebao je siguran prostor u kojem se ja osjećam dobro, a to je prostor Pavarotti centra kojeg strašno volim – izjavio je Aksoj uoči projekcije.

Zahvalio je na ukazanoj prilici da stvara u prostorijama MC Pavarottija i da svoje uratke podijeli s ljudima.

Atillin suputnik na ovom putovanju, muzičar na gitari Ivan Kovačević, s njim komunicira na autentičan način, oslanjajući se tek na naznake pravila, koja nastaju u trenutku samog izvođenja muzike.

– Meni je bilo jako interesantno i neobično sudjelovati u procesu stvaranja ovog djela. Veoma neobično i pozitivno iskustvo i mislim da sam prvi put takvo nešto napravio. Zadovoljan sam što sam sudjelovao u cijelom procesu – kazao je Kovačević.

Slijepi putnici na “Brodovima”, Riad Guzin i Lubna Ćurić, upotpunjuju ovu muzičku igru, postajući tako dio jedinstvenog multimedijalnog iskustva.

Goran Stojkić zaslužan je za video, a za audio Marin Bošnjak.