Kultura

“Muškarci ne plaču” na 53. Filmskom Festivalu u Chicagu

19/10/2017

Film “Muškarci ne plaču”, rađen u produkciji Deblokade Sarajevo, 21. oktobra će biti prikazan na 53. Međunarodnom Filmskom Festivalu u Chicagu, a predstavit će ga redatelj Alen Drljević.

Festival, koji se održava od 12. do 26. oktobra, svjetski je poznat događaj koji je ugostio najveće filmske zvijezde kao što su Orson Welles, Sophia Loren, Spike Lee, Lucino Visconti, Faye Dunaway, Clint Eastwood, Steven Spielberg, Quentin Tarantino i drugi.

Kroz svoje djelovanje predstavio je neke od najznačajnih imena svjetske kinematografije, kao što su redatelji Martin Scorsese, Wim Wenders, BertrandTavernier, Margarethe von Trotta i Krzysztof Kieslowski.

Film “Muškarci ne plaču”, koji je do danas nagrađen na filmskim festivalima u Karlovym Varyma, Herceg Novom, Sarajevu, Portorožu, Leskovcu i Skoplju, na Festivalu u Chicagu će biti prikazan u okviru sekcije World Cinema Program.

Osim toga, u organizaciji Deblokade Sarajevo i u saradnji sa Mrežom za izgradnju mira te podrškom fonda NED, film se na zatvorenim projekcijama prikazuje u pojedinim gradovima BiH i regije za vojne veterane, nekadašnje pripadnike različitih vojski koje su ratovale jedne protiv drugih širom bivše Jugoslavije. Projekcije filma su praćene razgovorima sa redateljem filma i publikom, vojnim veteranima.

Distribucija filma počet će u drugoj polovini novembra 2017. godine.

Chicago Film Festival je najstariji natjecateljski festival u Sjevernoj Americi, osnovan 1964. godine od Cinema/Chicago kako bi osigurao alternativu komercijalnim holivudskim filmovima koji su u to vrijeme dominirali gradskim kinima, saopćeno je iz produkcijske kuće Deblokada.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.