Mustafić: Uspjesi u kulturi isključivo izraz pojedinačnog umijeća i dara autora

dino-mustafic111

Kulturni život za vrijeme opsade ili rata ne može se porediti s današnjim trenutkom, stav je istaknutog bh. reditelja Dine Mustafića u ocjeni aktuelne pozicije kulture i njenog rezimea u proteklih 25 godina otkada je Bosna i Hercegovina stekla nezavisnost.

Tada smo, smatra Mustafić, znali i branili pravo na kulturu svjesni da bez nje nema ni ljudskog društva, nema svijesti o vremenu niti života dostojnog čovjeka. A sada, mišljenje je ovog reditelja, živimo u ambijentu u kojem se kultura, sve institucije kulture, ali i forme kulturnog ponašanja, proizvodnje i distribucije kulture i umjetnosti sistematski razaraju i uništavaju.

– Kada vidite u kakvom su nam stanju kulturne institucije, ali i škole, fakulteti, generalno obrazovanje, to samo pokazuje koliko je sve duhovno izgubilo na vrijednosti. Mi smo zapušteno društvo na svim društvenim nivoima, pa tako i kultura dijeli tu sudbinu – ocijenio je.

Mustafić upozorava da je kič kozmetika na našoj kulturnoj sceni, nekad kao čuvar tradicije, nekad kao etno-maska, jer se smatra ugodnim i korisnim.

-Sakriva duhovnu prazninu i sugeriše laž kao nešto što ipak ima vrijednost – ustvrdio je.

Komentirajući događaje, festivalske ili pojedinačne, koji su obilježili 25 godina u bh. kulturi, naglašava da bi bio nepravedan ako bi u nabrajanju nekog preskočio, zbog čega ne želi rizikovati. Mišljenja je da iza tih institucija stoji entuzijazam i strast kulturnih djelatnika, ljubav prema profesiji i motiv da opstanu “u inat vremenu koje je čak gore od rata”.

Dodaje da svaki domet i uspjeh u kulturi nisu odraz sistemske brige ili plana, već pojedinačnog umijeća ili dara autora koji su našli način da se izraze i zainteresuju svijet. Tim uspjesima se, kako ocjenjuje Mustafić, dičimo navijački umjesto da stvorimo ambijent u kojem to neće biti incidentno i sporadično.

Odnos vlasti spram kulture, kroz institucije i budžetske stavke, Mustafić vidi kao najveći kamen spoticanja za razvoj ove oblasti u BiH. Naglašava da se dogode poneki svijetli primjeri koji ovise od senzibiliteta pojedinog ministra, njegove energije i znanja.

Promatrajući segmente kulture koji su najuspješniji u BiH, ocjenjuje da su najvredniji umjetnici kojih ima u svim oblastima kulturnog stvaralaštva od međunarodnog ugleda. To je, naglašava, generacija koja je osvojila kulturu kao prostor slobode i komunikacije, promjena i emancipacije, dijaloga i transformacije.

– Svjesni su da kultura mora sačuvati svoj subverzivni i kritički jezik koji će artikulirati otpor konzumerističkom i etno-estradnom konceptu društva – zaključio je Dino Mustafić u razgovoru za Fenu.