Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzealci iz BiH sudjeluju na jednoj od najvećih konferencija na Balkanu

muzealci – konferencija

Grupa muzealaca iz Bosne i Hercegovine sudjeluje na međunarodnoj muzejskoj konferenciji “Meet, See, Do” koja se od 6. do 8. aprila 2017. godine organizuje u Muzeju Kosova, u Prištini. Konferenciji prisustvuje oko 100 učesnika iz 13 zemalja.

Konferenciju “Meet, See, Do” organizuje Balkanska mreža muzeja (Balkan Museum Network – BMN) i Fondacija Kulturno naslijeđe bez granica Bosna i Hercegovina (Cultural Heritage without Borders – CHwB). Peto izdanje jedne od najvećih muzejskih konferencija na Zapadnom Balkanu ove godine organizuje se pod sloganom “konferencija koja stvara promjene”.

Muzealci i stručnjaci iz oblasti naslijeđa okupljaju se svake godine u jednoj od zemalja Balkana na trodnevnoj konferenciji kako bi razmijenili znanja i ideje, razvili partnerstva, istražili nove trendove u muzejima i naslijeđu, i diskutovali relevantne teme.

“Meet, See, Do” u Prištini ugostit će 21 istaknutog predavača iz više zemalja, uključujući i glavne predavače: Sharon Heal, direktoricu Muzejske asocijacije Velike Britanije; Nitu Luci sa Univerziteta u Prištini i Lenu Hejll iz Historijskog muzeja Švedske.

“Prilike za prekograničnu saradnju su izuzetno vrijedne, prije svega jer su rjeđe nego saradnje na nacionalnom nivou, i jer donose radikalno različite poglede na probleme sa kojima se muzeji suočavaju. Balkanska mreža muzeja sa “Meet, See, Do” konferencijom kreira dinamičan, inspiritivan i zanimljiv način za učenje i dijeljenje znanja. Program se temelji na stvarnim problemima i kreiran je u saradnji sa muzejskim profesionalcima,” rekla je Aida Vežić iz BMN-a.

Na petoj “Meet, See, Do” konferenciji učesnici će se susresti sa kolegama i profesionalcima iz drugih oblasti koji posjeduju velika iskustva u temama koje se odnose na stvaranje muzeja dinamičnim institucijama. Važne teme o kojima će se diskutovati vezane su za inkluziju i pristupačnost muzeja svoj publici sa posebnim fokusom na osobe sa invaliditetom, važnosti uspješne komunikacijske strategije, edukativnim programima i ekonomskoj vrijednosti muzeja.

Konferenciju je podržala Stavros Niarchos fondacija, Muzej Kosova i CHwB Kosovo.

Preko 350 muzealaca i stručnjaka iz naslijeđa iz različitih zemalja širom svijeta prisustvovalo je prethodnim “Meet, See, Do” konferencijama u Sarajevu (2014), Tirani (2014), Novom Sadu (2015) i Skadru (2016).

Balkanska mreža muzeja uspostavljena je 2006. godine u cilju promocije i očuvanja zajedničkog kulturnog naslijeđa Balkana. Više informacija o BMN-u je dostupno na zvaničnoj web stranici, Facebook stranici ili Twitter stranici.

Fondacija CHwB posvećena je očuvanju, zaštiti i promociji kulturnog naslijeđa više od 20 godina. Više informacija o CHwB-u može se pronaći na zvaničnoj web stranici ili Facebook stranici.