Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej grada Zenice nizom događaja obilježava Međunarodni dan muzeja

MuzejskaRadionicaZaOsnovce_fotoENB 1

Javna ustanova Muzej grada Zenice planira se organiziranjem nekoliko događaja priključiti obilježavanju Međunarodnog dana muzeja, a među njima je i današnja kreativno-edukativna radionica za učenike trećeg razreda Osnovne škole “Skender Kulenović”.

Na radionici pod nazivom “Papirno Kraljevstvo” učenici su pravili papirne makete – modele “Starog grada i tvrđave Vranduk”, koje su zatim složili u jednu arhitektonsku maketu vrandučkog naselja s tvrđavom.

– Ovo je prikladan način za djecu ovog uzrasta da kroz bojenje i sklapanje modela naselja Vranduka povežu svoju nastavnu građu s onim što kao baštinu nastojimo da očuvamo u Muzeju – rekla je o ciljevima radionice muzejska pedagoginja Lejla Agić.

Po završetku radionice organizovana je podjela zahvalnica ustanovama i pojedincima koji su dugogodišnjim djelovanjem i angažmanom upotpunili rad Muzeja grada Zenice, te predstavljanje najvažnijih aktivnosti i projekata muzeja realizovanih u 2016. godini.

Od ostalih manifestacija obilježavanja Dana muzeja, za 22. maj najavljen je koncert klasične muzike na kojem će nastupiti “Trio Fantastikus”, 23. maja planirano je predavanje “Zmijanjski vez/svjetsko kulturno nasljeđe” autorice Danijele Đukanović
koja je etnologinja Muzeja Republike Srpske iz Banje Luke, dok će 24. maja predavanje o temi “Konzervacija i restauracija muzejske građe s osvrtom na Zmijanjski vez” održati viši konzervator za tekstil Dragana Radoja iz Muzeja Republike Srpske.