“Back to Black”

Muzej grada Zenice postavio izložbu ilustracija posvećenu Amy Winehouse

izlozba_amy

Winehouse je, navodi Jašarević, kraljica britanskog soula te jedna od najvećih zvijezda savremene muzičke scene pa njegova izloža, kako kaže, predstavlja “sjećanje na ikonu 21. stoljeća”

Posjetioci Muzeja grada Zenica do kraja ovog mjeseca moći će pogledati izložbu ilustracija “Back to Black”, koju je povodom desetogodišnjice prerane smrti Amy Jade Winehouse pripremio direktor te ustanove Adnadin Jašarević.

Winehouse je, navodi Jašarević, kraljica britanskog soula te jedna od najvećih zvijezda savremene muzičke scene pa njegova izloža, kako kaže, predstavlja “sjećanje na ikonu 21. stoljeća”.

-Nastojao sam u portretima umjetnice dočarati raspoloženja koja je ona poticala kod slušatelja njenim pjesmama. Winehouse je za života krasio osoben glas, koji su znalci poredili sa najboljim pjevačicama soula i bluesa. Inače, njen muzički stil odlikovala je kombinacija upravo soula, jazza, rocka, popa i bluesa. Djelimično se ugledala i na ženske pjevačke skupine iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, čemu je dugovala i prepoznatljivi retro imidž – ističe Jašarević.

Winehouse je, napominje, sa svega dva izdata albuma, “Frank“ i “Back to Black“, osvojila 23 najznačajnije muzičke nagrade u svijetu, između ostalih, i nekoliko Grammyja.

-Činjenica da je njen album ‘Back to Black’ među najprodavanijim u svijetu, mnogo govori o značaju britanske pjevačice ne samo za muzičku, nego za umjetničku scenu uopće – ističe Jašarević, koji dodaje kako je njegova izložba namijenjena svim starosnim kategorijama.

Osim na ekranima u prostoru Muzeja grada Zenica, izložbu je moguće pogledati i na Facebook stranicama te ustanove i stranici Planet Europa.