Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej Kozare: Otvorena izložba akademskog slikara Zdravka Vajagića

Приједор – изложба

U Muzeju Kozare u Prijedoru večeras je otvorena izložba slika akademskog slikara iz Beograda Zdravka Vajagića, koji je porijeklom Krajišnik.

Postavku Vajagićeve izložbe čini 17 slika rađenih tehnikom ulja na platnu, mahom većeg formata nastalih u periodu od 1967-2008. godine i dio su retrospektivne izložbe koja je 2011. godine organizovana u Umjetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” u Beogradu.

“Prvi put sam ne samo u Prijedoru, nego sam prvi put u Krajini odakle potičem i kao što se kaže `teško je biti prorok u svom selu`, tako je meni trebalo 50 godina da postanem taj prorok u svom selu”, rekao je Vajagić.

On je dodao da je porijeklom iz Ličkog Petrovog Sela i da Krajina nikada nije iščezla iz njegovih slika.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić je izjavio da je ovu izložbu opredijelilo Vajagićevo pedagoško i stvaralačko iskustvo, te da je riječ o članu Akademije za umjetnost i konzervaciju u Beogradu.

“Izložbu smo organizovali zbog svih tih činjenica, a posebno što njegova djela fantastično izgledaju u našem prostoru, gdje je boja glavno sredstvo izražavanja, kojoj su podređena sva druga značenja”, rekao je Radonjić.

Načelnik gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović otvarajući izložbu, istakla je da je Muzej jedna od pet gradskih ustanova kulture koja daje doprinos obilježavanju 16. maja – Dana grada.

“Muzej je jedan od stubova kulture u gradu, koji realizuje svoje aktivnosti izvan očekivanog s obzirom na kapacitete i uslove u kojima radi, a organizovanje ovakve izložbe značajan je kulturni događaj u gradu”, rekla je Kasalovićeva.

Izložba Zdravka Vajagića u Muzeju Kozare biće otvorena do 5.juna.