Kultura

Sarajevo

Muzej ratnog djetinjstva obilježio drugi rođendan

26/01/2019

Direktor te muzejske institucije Jasminko Halilović Feni je kazao da je prva godina bila jako uspješna

Muzej ratnog djetinjstva u Sarajevu večeras je proslavio drugi rođendan, s kojeg su poručili da je iza njih još jedna uspješna godina te da u narednoj imaju projekte vrijedne pažnje, prenosi Fena.

Direktor te muzejske institucije Jasminko Halilović Feni je kazao da je prva godina bila jako uspješna, da su osvojili muzejsku nagradu Vijeća Evrope, tako da su očekivanja od druge bila velika.

– U drugoj smo dodatno razvili sve naše aktivnosti: istraživačke, izlagačke i edukativne. Bili smo među pet finalista Evropske muzejske akademije, proširili smo svoje aktivnosti van BiH, sad radimo u Ukrajini, osim Libana – rekao je Halilović.

Najavio je da u ovoj godini Muzej ima dva značajnija događaja, jedan je u maju kada će ugostiti konferenciju ”Evropski muzej godine”, drugi je otvaranje još jednog prostora koji će proširiti kapacitete Muzeja ratnog djetinjstva.

– Izuzetno smo zadovoljni utjecajem koji imamo. Mi smo mala institucija, ali imamo važnu misiju i povratna informacija publike je da ovaj muzej svakom izložbom uspjeva komunicirati s njima – rekao je Halilović.

U povodu proslave rođendana upriličena je kratka prezentacija rada Muzeja u prethodnoj godini te premijerno prikazan dokumentarni film u produkciji Al Jazeere Balkans o Muzeju ratnog djetinjstva, a dječiji hor “Superar” predstavio je dio repertoara.

Muzej ratnog djetinjstva otvoren je u Sarajevu, u januaru 2017. godine. U njemu je predstavljena kolekcija ličnih predmeta, priča, audio i video svjedočenja, fotografija, pisama, crteža i drugih dokumenata koji dočaravaju jedinstveno iskustvo odrastanja u ratu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.