Muzej ratnog djetinjstva proslavio prvi rođendan

muzej ratnog

Najmlađi bh. muzej – Muzej ratnog djetinjstva, proslavio je “prvi rođendan” u sarajevskom kinu Meeting point gdje je nakon kratke prezentacije prve godine rada Muzeja, održan i koncert Damira Imamovića i Ivane Đurić.

Izvršna direktorica MRD Amina Krvavac prezentirala je aktivnosti i uspjehe Muzeja tokom prvih 12 mjeseci od otvaranja stalne muzejske postavke. Posebnu pažnju posvetila je istraživačkim aktivnostima MRD van BiH, odnosno produkciji nove izložbe posvećene iskustvu odrastanja djece izbjeglica iz Sirije.

– Tokom posjete izbjegličkim kampovima u Libanu, u razgovoru s porodicama, naučili smo da im je izuzetno važno što jedan muzej iz daleke zemlje poput BiH, želi ispričati njihove priče. To nam je bilo izuzetno važno i dalo je jednu novu dimenziju razumijevanju značaja našeg rada – rekla je Krvavac, te istakla da MRD priprema i prve izložbe van Bosne i Hercegovine.

Osnivač MRD Jasminko Halilović rekao je da mu je drago da je ovaj događaj poluzatvorenog tipa, i da je namijenjen učesnicima u stvaranju muzejske kolekcije, te prijateljima muzeja i vlasnicima doživotnih ulaznica. Također je govorio o autoru znaka MRD, Anuru Hadžiomerspahiću, saopćeno je iz Udruženja Urban.

– Anur je bio moj prijatelj i prijatelj Muzeja ratnog djetinjstva. Za znak Muzeja koji je napravio uobičavamo reći da je najbolji znak na svijetu. Anurov odlazak je ogroman gubitak za naš grad i našu zemlju – naveo je Halilović.