Kultura

autor Moamer Šehović

Muzej Sarajeva bogatiji za stalnu postavku “Kujundžijski-zlatarski zanat”

26/10/2020

Izložba će uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 16 sati

“Kujundžijski-zlatarski zanat” naziv je izložbe i stalne postavke autora Moamera Šehovića, višeg kustosa, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 26. oktobra, u Brusa bezistanu, depandansu Muzeja Sarajeva.

Posjetitelji će imati priliku da pored izložbe o historijatu, elementima praktičnoga rada i tradiciji zlatarsko-kujundžijskog zanata u sarajevskoj čaršiji, pogledaju originalnu zlatarsku radionicu koja će kao stalna postavka biti izložena u Brusa bezistanu.

Zlatarska radionica sa svim pripadajućim alatima, mašinama i rekvizitarijem otkupljena je od Bakira Tuzija, sarajevskog zlatara.

Na izložbenim panoima bit će predstavljen razvoj zlatarskog zanata u Sarajevu s fotografijama, opis samog zanata i generalije o jednoj od najpoznatijih sarajevskih zlatarskih porodica, porodici Saliha Sofića čiji je unuk Bakir Tuzi nastavio porodičnu tradiciju, kao i zlatarskim porodicama Bektić i Bičakčić koje su ustupile nakit i predmete filigranske izrade u promotivne svrhe.

Autor izložbene postavke viši kustos Moamer Šehović, kustos starih zanata, o istraživačkom radu na ovom složenom i važnom kulturološkom projektu, istakao je da je, zahvaljujući dobrohotnosti Bakira Tuzija i Muzeja Sarajeva koji je iznašao način da putem otkupa jednu cjelovitu zlatarsku radionicu integrira u muzejski fond, proveo historijsko istraživanje i opisao zlatarski-kujundžijski zanat sa svim njegovim specifičnostima, razvojem i praktičnom primjenom.

– Posjetitelji će imati priliku da kroz panoe, katalošku publikaciju i postavljene eksponate, upoznaju tradiciju ovoga esnafa dugu više od pet stoljeća koji je jedan od simbola zanatskog, privrednog i kulturog života Sarajeva. Istraživanje ovog zanata je dio šireg istraživanja starih zanata i projekta “Svjetlo depoa” u koju su uključeni i moje kolege kustosi Muzeja Sarajeva. Vjerujem da ćemo iznaći sredstva, ali i naići na podršku građana Sarajeva koji imaju podatke o porodičnom naslijeđu u domenu starih zanata, i tako katalogizirati sve stare zanate kroz muzejski naučni aparat – podvukao je Šehović.

Izložba će uz poštivanje svih epidemioloških mjera biti otvorena svaki dan osim nedjelje od 10 do 16 sati, saopćeno je iz Muzeja Sarajeva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.