Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej Sarajeva predstavio izložbu autoportreta bh. slikara

muzej_sarajevo_1878

Muzej Sarajeva danas je u Brusa-bezistanu predstavio izložbu autoportreta istaknutih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika iz muzejske umjetničke zbirke “Kako su se sami naslikali”, koja je postavljena povodom obilježavanja manifestacije Dani Kantona Sarajevo.

Autorica izložbe je historičarka umjetnosti Ljubica Mladenović, koja je radni vijek od 1949. do 1979. provela u Muzeju Sarajeva.

Izložba “Kako su se sami naslikali” prvi put je predstavljena 1963. godine, kada su izložena 23 portreta, a drugi put 1975. uz predstavljanje 29 autoportreta, koliko broji i danas.

Autorica redizajna izložbe Aida Sulejmanagić kaže da nije htjela dodavati nove radove, iako ih Muzej ima, jer je htjela zadržati prvobitni autorski pečat izložbe.

– Izložba je redizajnirana u smislu da su radovi malo restauirani, kao i okvirovi, obnovljen je ambijent, redizajnirana je i naša mala galerija za potreba izložbe – istakla je Sulejmanagić.

Na izložbi su, između ostalih, zastupljeni slikari Dobrivoje Beljkašić, Adela Ber, Mirko Čurić, Vojo Dimitrijević, Vojo Hadžidamjanović, Ahmed Karić, Hakija Kulenović, Ljubo Lah, Franjo Likar, Đoko Mazalić, Karlo Mijić, Mario Mikulić, Behaudin Selmanović, Petar Tiješić i Mica Todorović.