Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzeju ratnog djetinjstva dodijeljena Muzejska nagrada Vijeća Evrope

muzej ratnog djetinjstva

Muzeju ratnog djetinjstva iz Sarajeva sinoć je u Strazburu na gala ceremoniji dodijeljena ovogodišnja Muzejska nagrada Vijeća Evrope, a kako je istaknuto žiri izbora za Evropski muzej godine najvišim ocjenama bodovao je kvalitet rada ovog muzeja.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Michele Nicolleti istakao je da je žiri odluku o dodjeli ovog priznanja donio jednoglasno te da je Muzej ratnog djetinjstva briljirao u svakom od kriterija kojima se žiri vodio.

– Radi se o fascinantnom primjeru koji može biti repliciran širom svijeta i koji na najbolji način podsjeća na značaj mira, što mora biti naš prioritet – podvukao je Nicoletti.

On je izvršnoj direktorici Muzeja ratnog djetinjstva Amini Krvavac uručio nagradu – izuzetno značajno djelo Joana Miroa (Žena s lijepim grudima), koje svaki muzej dobitnik zadržava godinu dana.

Predsjednica Evropskog muzejskog foruma Jette Sandhal naglasila je da rigorozno ocjenjivanje svakog od nominiranih muzeja osigurava da se kroz svih 40 godina koliko se ova nagrada dodjeljuje među dobitnicima nalaze isključivo muzeji koji demonstriraju izvrsnost u muzejskoj praksi.

Osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović na ceremoniji je govorio o ulozi muzeja u promoviranju i odbrani najvažnijih vrijednosti poput mira, slobode, jednakosti, demokratije i ljudskih prava.

Halilović je istakao da je ideja Evrope danas ponovo na ispitu, i da svi zajedno, građani Evrope, njeni muzeji, i njene institucije, poput Vijeća Evrope, moraju braniti ove vrijednosti zajedno.

– Hiljade djece izbjeglica spavat će na ulicama Evrope večeras. Svi znamo da djeca ne trebaju spavati na ulicama. Naše vrijednosti su na ispitu. Naša odlučnost da ih branimo je na ispitu – poručio je između ostaloga Halilović, zahvalivši svima koji su mu pomogli u kreiranju Muzeja.

Ceremonija je održana u Rohan palači, a prisustvovao joj je ambasador BiH pri Vijeću Evrope Predrag Grgić, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović kao i veliki broj pripadnika diplomatskog kora, saopćeno je danas iz Muzeja ratnog djetinjstva.