Muzičari iz BiH, Hrvatske i Srbije spojili špansku, tursku i arapsku muziku

20170515_2_23689600_22129041_Web

U maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održan je koncert „Od Okcidenta do Orijenta“ u organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre i Udruge za promovisanje španske umjetnosti i kulture Alma, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert kojega su zajedno održali hrvatski, bosanskohercegovački i novopazarski umjetnici posjetilo je nekoliko stotina gledatelja.

Muzičari su svojim repertoarom spojili melodije istoka i zapada, koristeći španski, arapski i turski jezik, melodije i ritam.

Mirza Redžepagić, flamenco gitarist koji živi i radi u Sarajevu autor je ovoga projekta koji je nastao u suradnji flamenco pjevačicom iz Zagreba Ninom Ćorić, sufi umjetnikom iz Novog Pazara Almedinom Varošaninom te basistom i cajonistom iz Sarajeva.

„Projekt kojega radimo zove se Tareb y Duende čija je osnova spoj flameca i sufijske muzike. Dugo sam razmišljao o tome da spojim flamenco i orijentalnu, konkretno sufi, duhovnu, trancedentalnu muziku islama“, kazao je Redžepagić.

Ovaj sastav specifičnog muzičkog izraza namjerava posjetiti festivale te organizirati koncerte u Sarajevu i Novom Pazaru.