Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Muzičari iz BiH, Hrvatske i Srbije spojili špansku, tursku i arapsku muziku

15/05/2017

U maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog održan je koncert „Od Okcidenta do Orijenta“ u organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre i Udruge za promovisanje španske umjetnosti i kulture Alma, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncert kojega su zajedno održali hrvatski, bosanskohercegovački i novopazarski umjetnici posjetilo je nekoliko stotina gledatelja.

Muzičari su svojim repertoarom spojili melodije istoka i zapada, koristeći španski, arapski i turski jezik, melodije i ritam.

Mirza Redžepagić, flamenco gitarist koji živi i radi u Sarajevu autor je ovoga projekta koji je nastao u suradnji flamenco pjevačicom iz Zagreba Ninom Ćorić, sufi umjetnikom iz Novog Pazara Almedinom Varošaninom te basistom i cajonistom iz Sarajeva.

„Projekt kojega radimo zove se Tareb y Duende čija je osnova spoj flameca i sufijske muzike. Dugo sam razmišljao o tome da spojim flamenco i orijentalnu, konkretno sufi, duhovnu, trancedentalnu muziku islama“, kazao je Redžepagić.

Ovaj sastav specifičnog muzičkog izraza namjerava posjetiti festivale te organizirati koncerte u Sarajevu i Novom Pazaru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.