Muzičari ujedinjuju Mostar

Muzicka skola

Muzička škola prvog i drugog stepena i Glazbena škola Ivana Zajca, uz podršku Misije OSCE-a, organizovali su nedavno svečani koncert u Galeriji kraljice Katarine Kosače u Mostaru, koji je okupio brojne Mostarce, koji su te večeri uživali u izvedbama 11 najuspješnijih učenika i učenica majstorskih klasa obje škole koje je odabrao docent na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu i saradnik Studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, Dragan Opančić.

“Naša ideja je da zajedno s Mostarcima pravimo zajedničku muzičku školu. Nadam se da je ovaj koncert još jedan korak na tom putu”, izjavio je Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH.

Hoće li zaista muzičari biti prvi koji će konačno iznjedirti nešto što je jedinstveno, a pri tom i potpuno mostarsko, ostaje da se vidi. Podsjećanja radi, u “jedinstvenom“ Mostaru danas bistvuju dvije elektroprivrede, dva fudbalska kluba, dva vodovoda, pozorište i kazalište i nekoliko škola koje rade po principu dvije škole pod jednim krovom.

Prvi projekat koji je obaćao u Mostaru je zajednički projekat pozorišta i kazališta koji opisuje današnji život u podijeljenom gradu, a drugi bi mogao biti upravo primjer muzičara u Mostaru. Umjetnost očigledno ne poznaje granice…