Kultura

Predstava “Josef i njegova braća” 27. maja u Pozorištu mladih Sarajevo

22/05/2018

Muzička predstava “Josef i njegova braća” (Las coplas de Yosef Ha-Tsadik) bit će izvedena 27. maja u Pozorištu mladih Sarajevo povodom obilježavanja internacionalnog dana ladina i sefardske kulture u Sarajevu.

U predstavi učestvuju hor “Braća Baruh”, sefardska muzička grupa “Šira utfila”, kao i glumci Vanja Ejdus i Mladen Andrejević. Ulaz je slobodan.

Ideja za ponovnu inscenaciju ovog djela nastala je iz želje da se oživi muzika biblijske poeme “Las Coplas de Yosef Ha-Tsadik” koju je na Ladinu napisao Abraham Toledo u 17. vijeku u Istanbulu. Ovo je najstariji poznati jevrejski mjuzikl i vjerovatno prvi ikada napisan.

Toledovo osavremenjivanje biblijske drame, iako puno namjernih anahronizama, je duboko ukorijenjeno u biblijskoj priči o Josefu. Istovremeno u kombinaciji sa sofisticiranom muzičkom tradicijom osmanske muzike, ovo djelo jedno je od najprefinjenijih nastavaka visoke sefardske kulture u osmanskom svijetu.

Nažalost, originalne melodije – sa par izuzetaka predano zabilježenih melodija – su izgubljene kao muzički totalitet. Jedino što se sačuvalo su makamske (makam = modus tj. skala), napomene koje naznačavaju vrstu muzičke forme i ritma u kojima su pojedini dijelovi ove poeme izvorno bili izvođeni. Ovaj projekat predstavlja pokušaj da se oživi ovaj stari mjuzikl, prateći ova muzička uputstva i popunjavajući dijelove koji nedostaju sa drugim sefardskim muzičkim izvorima, čija kulturna sinteza sa drugim tradicijama Balkana i Mediterana predstavlja jednu od najbogatijih jevrejskih muzičkih tradicija, saopćeno je iz Jevrejske zajednice BiH.

Hor “Braća Baruh” iz Beograda osnovan je 1879. godine kao “Srpsko jevrejsko pjevačko društvo”. Promijenio je naziv 1952. godine u sadašnji u spomen na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradale u pogromima početkom Drugog svetskog rata. Neki istraživači tvrde da je riječ o najstarijem jevrejskom horu na svijetu.

Projekat su podržali: Savez Jevrejskih Opština Srbije, Jevrejska Opština Beograd, Jevrejska Opština Sarajevo, JDC, Pozorište mladih Sarajevo i Jevrejski Centar za kulturu i umetnost.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.