Na 10. Šantićevom festivalu djece pjesnika 30 učesnika iz BiH i regiona

Foto: Emanuel Soča/ fena
Na Šantićevom festivalu djece pjesnika 30 mladih pjesnika iz BiH i regiona

I ove godine je pristigao veliki broj radova, njih oko 2000, a stručni žiri je među njima odabrao 30 finalista

Deseti “Šantićev festival djece pjesnika” bit će održan od 26. do 28. maja u Mostaru, a na njemu će učestvovati 30 mladih pjesnika iz BiH, Srbije, Makedonije, Slovenije i Crne Gore.

Po riječima osnivača i direktora tog festivala Gorana Kosanića, Festival se održava povodom obilježavanja godišnjice rođenja velikog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a njegov cilj je podstaknuti pjesništvo mladim ljudima jer, kako kaže, veliki je užitak čitati njihove dječačke i mladalačke stihove.

Naglasio je kako je i ove godine pristigao veliki broj radova, njih oko 2000, te da je stručni žiri među njima odabrao 30 finalista.

Festival će početi 26. maja izložbom “Deset godina Šantićevog festivala djece pjesnika” nakon koje će biti održan školski sat o životu i djelu Alekse Šantića, a predavanje će održati nastavnik Hilmo Selimotić.

Istoga dana bit će održana i pjesnička veče mladih mostarskih pjesnikinja koje su bile učesnice ovog festivala, a njima će se pridružiti i gosti, djevojke koje su nekad pobjeđivale na Festivalu. Nakon toga, uz druženje i muziku, bit će upriličeno i gledanje snimaka s predhodnih festivala.

Drugoga dana Festivala planiran je obilazak groba Alekse Šantića, a zatim i Svetozara Ćorovića i Ratka Pejanovića, prigodan recital u Šantićevom parku, obilazak starog grada Mostara i rodne kuće Alekse Šantića te izložba o životu Svetozara Ćorovića.

Toga dana održat će se i finalna veče na kojoj će, uz zabavni program i druženje, biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade najuspješnijima.