Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilježavanje godišnjice

Na 30. godišnjicu paljenja Vijećnice izložbe Rudolfa zur Lippea i Almina Zrne

izl

Arhitektonski dragulj, Vijećnica, obnovljena je i otvorena 9. maja 2014. godine

U okviru obilježavanja 30. godišnjice granatiranja sarajevske Vijećnice, postavljene su dvije izložbe – izložba Rudolfa zur Lippea pod nazivom „Ponovo rođena – Vijećnica renata“ i izložba fotografija Almina Zrne pod nazivom „Edo Murtić – Gdje su riječi nedostatne“.

U prostoru Vijećnice umjetnik Almin Zrno je izložio 12 fotografija, a na velikim platnima utkana je bol umjetnika Ede Murtića, koji u srušenoj Vijećnici prkosi ubicama kulture, znanja.

Zrno podsjeća da je ratni ciklus Ede Murtića prvi put u cijelosti pokazan javnosti u tada još uvijek razrušenoj gradskoj Vijećnici u Sarajevu 2008. godine. To je veliki spektar radova iz Murtićeve arhive koji nikada ranije nisu bili viđeni i u različitim su tehnikama.

Po ocjeni umjetnika Almina Zrne, to je bilo najljepše predstavljanje razrušenog devastiranog, kulturnog, ubijenog prostora i pokazatelj “kako je jedan simbol stradanja grada Sarajeva, Vijećnica, otvorio svoja ranjena njedra i prigrlio radove Ede Murtića”.

– Imao sam tu čast i zadovoljstvo da bilježim sve to i snaga tih radova me je jednostavno natjerala da uradim i ovu postavku kao svjedočanstvo jednog vremena, kako je ta ranjena Vijećnice prigrlila umjetnike i kako su umjetnici na intuitivan, poseban, neposredan način, odgovorili na stradanja koja su nas zadesila 90 -tih godina – kazao je Zrno u izjavi za Fenu.

Ove godine se radi i velika monografija “Edo Murtić u Sarajevu”. Bit će štampana i promovirana do kraja ove godine, a Almin Zrno je fotodokumentirao projekt “Murtić u Sarajevu”.

Sarajevska Vijećnica je jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda u Bosni i Hercegovini. Granatirana je i zapaljena u opsadi Sarajeva noću, sa 25. na 26. august 1992.godine. Srpske snage predvođene presuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžićem granatirale su Vijećnicu, Narodnu i univerzitetsku biblioteku BiH. U požaru je nestalo oko dva miliona bibliotečkih jedinica.

Arhitektonski dragulj, Vijećnica, obnovljena je i otvorena 9. maja 2014. godine.

U znak sjećanja na dva miliona izgorjelih knjiga, sutra će u Vijećniciće biti upriličeni i koncert savremene i umjetničke muzike No Borders Orchestra.

Također, 25. i 26. augusta ulaz u Vijećnicu je slobodan za posjetioce od 09.00 do 17.00 sati.