Kultura

neum

Na četvrtom danu NAFF-a prikazano 14 filmova u takmičarskom programu

30/06/2021

Bogat filmski program, iako u online izdanju ''otežati'' će izgleda posao stručnom žiriju

Četvrti dan 16. online izdanja Festivala animiranog filma u Neumu – prikazano je 14 filmskih ostvarenja u natjecateljskom programu, zatim 13 animiranih filmova u studentskom natjecateljskom programu i 13 u panorama programu.

Bogat filmski program, iako u online izdanju ”otežati” će izgleda posao stručnom žiriju.

”Bilo mi je veoma interesantno da budem član ovogodišnjeg žirija. Selekcija filmova je bila je veoma raznolika, tako da su bili obuhvaćeni svi žanrovi i tehnike, od studentskih do profesionalnih filmova. U ovako raznolikoj selekciji sigurno će biti teško izdvojiti samo par nagrađenih filmova”, kazala je članica stručnog žirija Ana Nedeljković iz Srbije.

Bez obzira da li će dobiti nagradu ili ne, priča o ambicioznom dječaku koji sanja da postane pilot, ali je rastrgan između pomaganja u majčinoj pekari da preživi i da nastavi za svojim snom – privukla je pozornost tima koji je ove godine pravio selekciju, a to su članovi Udruge mladih KAN koja je ujedno i glavni organizator Festivala.

Tako je ”Miles to fly” (Letjeti kilometrima) iz Malezije, film koji rađen u 3D tehnici u 2021. godini djelo autorice Kua Soo Kuan prikazan upravo četvrte večeri trajanja NAFF-a.

Autorica ja kazala i da joj je animacija oduvijek bila san jer je od djetinjstva volila likove iz crtića, posebno Disneyeve princeze.

”Moji suradnici i ja oduvijek smo željeli stvoriti dobru priču koja može pružiti toplu obiteljsku poruku, zato smo stvorili ”Miles to Fly”. Što se tiče ideje ili inspiracije, uvijek sam volje gledati kratke filmove i filmove koji uključuju obiteljsku ljubav. Rekla bih da mi je sve što sam gledala tijekom cijelog života pomoglo da izgradim i stvorim ”Miles to Fly” koji svi danas možete vidjeti”, izjavila je autorica filma Kua Soo Kuan iz Malezije.

Na ovogodišnjem 16. po redu NAFF- u, među njih sedam najboljih i najkompetentnijih, u ulozi stručnog žirija našla se i talentirana Ana Nedeljković iz Beograda.

Ova animatorica i vizualna umjetnica na ovogodšnjem izdanju NAFF-a je održala i stručno predavanje na temu ”Lutke u animiranom filmu”.

Njezin prvi animirani film ”Rabbitland” kojeg je režirala zajedno s kolegom Nikolom Majdakom, nagrađen je 2013. godine Kristalnim medvjedom na Berlinalu. Film je prikazan na preko 100 festivala širom svijeta, a osvojio je i brojne druge nagrade. Prvih deset godina karijere, svoje radove je predstavljala u galerijama, a onda je susret s kolegom Nikolom usmjerio ka filmskim ostvarenjima i prestižnim nagradama.

”Shvatili smo da svoj talenat možemo iskazati i kroz film. Prvo ostvarenje ”Rabbitland” je priča o savršenom zečijem svijetu, gdje se demokratski izbori održavaju svaki dan”, prisjeća se Ana svojih početaka u svijetu animacije.

Nakon prvonagrađenog ”Rabbitlanda” uslijedio je njihov drugi zajednički film ”Neputovanja” (2018.) također prikazan na brojnim festivalima uključujući Berlinale, Annecy i Sundance. O kakvom je filmu riječ svjedoči i činjenica da je nominiran za Oscara, te za Annie nagradu u Los Angeles-u. To je priča o odlasku, opstanku i (samo)postavljanju granica. O jednoj djevojčici koja živi u izoliranoj zemlji, ograđenoj visokim zidom i koja nikada nikamo nije putovala, a cijeli život maštala kako će jednog dana otići u savršen svijet koji se zove ”inozemstvo”.

”Priča je u svojoj osnovi inspirirana situacijom u mojoj državi tijekom devedesetih godina i tadašnjim veoma kompliciranim viznim režimom, tako da je velikoj većini građana bilo dosta otežano da putuju. To se desilo i meni. Do svoje dvadeset i neke gotovo nikamo nisam putovala, sanjajući u tom periodu san koji smo Nikola i ja odlučili da predstavimo u filmu. Trudili smo se da nemamo nikakve lokalne reference, već da napravimo univerzalnu priču o posljedicama života u jednoj izoliranoj zemlji. Nastojali smo i da film ima otvoren kraj, zato što je veoma teško odgovoriti na pitanje otići ili ostati?! Mnogo faktora utječe na tu odluku”, objašnjava Ana Nedeljković

Ona je tokom stručnog predavanja za publiku NAFF-a govorila o tome kako kroz filmove iskazuje vlastite stavove i misli u raznim sferama života.

”Zaista vjerujem da animacije nije samo nešto slatko, lijepo i zanimljivo. To može biti izvrstan alat pomoću kojeg možemo ukazati na neke političke i socijalne probleme”, kazala je ova animatorica iz Beograda.

Podsjećamo, Festival animiranog filma u Neumu završava se 1. jula. Sedam članova stručnog žirija donijeti če odluku o najboljim ostvarenjima ove godine. Nagrade koje se dodjeljuju su: Grand Prix, najbolja 2D animacija, najbolja 3D animacija, najbolja animacija glina – lutke, najbolja glazba, najbolji studentski film, nagrada za likovnost i nagrada Dušan Vukotić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.