Kultura

saturation point

Na izložbi “White circle” u Londonu svoj rad predstavlja bh. umjetnica Arleta Ćehić

12/05/2022

Izložba "White circle" bit će otvorena do 22. maja u Londonu

Grupna izložba “White circle” otvara se danas u Londonu, a na kojoj će svoj rad predstaviti i likovna umjetnica iz BiH Arleta Ćehić, a u organizaciji umjetnika Deb Covella i “Saturation Point” galerije.

“Odabrani radovi umjetnika iz cijelog svijeta, naglašavaju ogromni doprinos Kijeva u historiji umjetnosti i slavu jednog od njihovih najpoznatijih sinova – Kazimira Maljeviča, te svojim radovima odgovaraju na ideje i estetiku njegove slike ‘Bijelo na bijelom’ iz 1918 godine”, naveli su organizatori.

Sav novac od prodanih djela ići će umjetničkoj organizaciji “Kyev Non Objective” (KNO), koja će distribuirati sredstva umjetnicima u Kijevu i Ukrajini ovisnim o pomoći drugih.

“Dobra umjetnost je oduvijek svojim univerzalnim jezikom spajala sve ljude, bez obzira na politička, vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja. Nasljeđe koje nam je ostavio Kazimir Maljevič i čitava plejada ukrajinskih umjetnika je neprocjenjiva. Bez njihovog doprinosa mi ne bismo danas ovako promišljali“, izjavila je Ćehić.

Umjetnica Ćehić je do sada tri puta zaredom, od 2017. do 2019. godine, izlagala na prestižnoj Međunarodnoj grupnoj uzložbi “Realites Nouvelles” u Parizu, zatim u Njemačkoj, Nizozemskoj i SAD-u.

Izložba “White circle” bit će otvorena do 22. maja u Londonu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.