mostar

Na konferenciji ‘DAAAM International week’ simpozij i predstavljenje 140 radova

stari most
11.06.2018., Mostar, Bosna i Hercegovina - Ljeto u Mostaru. Grad pun turista. Stari most Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Dodaju kako su internacionalizacija, umrežavanje i globalizacija neizbježni za moderne inženjere i institucije kao najvažniji način razvoja.

Konferencija DAAAM (Danube Adria Association for Automation and Manufacturing) International Week 2020., u sklopu koje je, među ostalim, planirana međunarodna doktorska škola, radionice Međunarodne inženjerske akademije, radionice Synergy Network udruženja te središnji događaj, 31. Međunarodni DAAAM simpozij, otvorena je u online formatu u suorganizaciji Sveučilišta u Mostaru i DAAAM International Vienna, a traje do 24. listopada.

Među aktivnostima je svakako objavljivanje rezultata rada istraživača i znanstvenika iz čitavog svijeta, držeći se visokih međunarodnih standarda publiciranja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru (SUM).

“Od 1990. godine  do danas, DAAAM International Vienna objavio je više od 40.000 radova od 9.217 autora i koautora iz čitavog svijeta. Na prvoj online DAAAM konferenciji bit će predstavljeno 140 radova, u sklopu koje će biti održana i BSM konferencija koja je organizirana u čast 60. godišnjice Fakulteta strojarstva, računarstva i elektrotehnike, jer fakulteti i sveučilišta moraju biti čuvari i nositelji poboljšanja i pozitivnih promjena u svakom društvu”, navode iz Sveučilišta.

Dodaju kako su internacionalizacija, umrežavanje i globalizacija neizbježni za moderne inženjere i institucije kao najvažniji način razvoja.

“Ova konferencija svojevrstan je forum za mlade znanstvenike na kojem bi ih se moglo upoznati s međunarodnom znanstvenom mrežom, što bi im pomoglo u izgradnji vlastite profesionalne i osobne mreže i razvoju njihove karijere”, ističu iz mostarskog Sveučilišta.

Prije ovogodišnje konferencije, Sveučilište u Mostaru 2016. godine bilo je prvi put domaćin i suorganizator DAAAM-a. Uime organizatora sudionike su pozdravili rektor Sveučilišta u Mostaru (SUM) Zoran Tomić i predsjednik i utemeljitelj DAAAM-a Branko Katalinić, dok je uvodno predavanje na temu “Projekt rekonstrukcije Starog mosta u Mostaru” održao Ivo Čolak.

DAAAM International Vienna međunarodna je mreža za znanstvenu, akademsku i industrijsku suradnju. Svrha organizacije je okupiti inženjere, znanstvenike i industrijske menadžere koji će predstaviti i razgovarati o trenutnom stanju i utjecaju napredne proizvodnje i automatizacije. Tijekom posljednjih 30 godina aktivnosti DAAAM Internationala podržalo je više od 10.000 znanstvenika i stručnjaka iz preko pedeset zemalja iz cijelog svijeta, stoji u priopćenju.