Kultura

u okviru repertoara

Na “Konjičkom ljetu” online preporuka Gradske biblioteke

15/06/2020

Iz Odjeljenja za odrasle predstavili su roman Bekima Sejranivića "Nigdje, niotkud"

U okviru repertoara “Konjičkog kulturnog ljeta”, od danas će za sve čitaoce biti dostupne online preporuke Gradske biblioteke Narodnog univerziteta Konjic.

Iz Odjeljenja za odrasle predstavili su roman Bekima Sejranivića “Nigdje, niotkud”.

“Ovaj roman može se čitati i kao kratka historija ovdašnjeg XX. vijeka i kao katalog svih njegovih izbjeglištava. Bilo da su istjerani iz jezika u jezik, iz Bosne i Hercegovine u Rijeku, iz Hrvatske u Oslo, iz Palca u zatvor za ilegalne useljenike, iz djetinjstva u odraslost -junaci ove knjige doista dospijevaju nigdje niotkuda. Ipak,oni nisu bez snova, ne bez ljubavi i bez humora. Bekim Sejranović niposto ne dopusta da ga shrva teret tolikih negacija. Možda i njima uprkos, njegova knjiga uspijeva ostati topla i svježa. Ovo je snažan, duhovit i živ roman kakav nemamo često prilike čitati”, poručuju iz konjičke Gradske biblioteke.

Za ovu sedmicu iz dječijeg odjeljenja predlażu dvojezično izdanje Arthura Coñana Dojla “Pustolovine Serlocka Holmesa”.

“Ovo djelo je prije izlazilo u nastavcima, a potom je objedinjeno u dvanaest priča i prilagođeno dječijem uzrastu. Pisac je postigao uspjeh odabravši formu kratkih priča i izradio formu detektiva izuzetne moći, opažanja i zaključivanja”, stoji u saopćenju.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.