Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oživljavanje BKC-a u Živinicama

Na kulturu ne treba gledati od danas do sutra

bkc zivinice

Prvo na šta sam naišao u BKC-u bili su dugovi koji su kulminirali i morali su se vraćati

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) Živinice znaju koliko se napora i truda treba uložiti da publika počne posjećivati kulturnu ustanovu. U sali, u kojoj su se proteklih godina održavale gotovo isključivo političke ili vjerske manifestacije, unazad godinu dana sve je veći broj posjetitelja zainteresiranih za pozorišne predstave, među kojima je i značajan broj djece.

Proces privlačenja publike na kulturne događaje bio je prilično kompliciran, a Elmir Krivalić, direktor ove ustanove, nešto duže od godinu dana sa svojim se kolegama trudio publici ponuditi što više kvalitetnih sadržaja, koji su, nesumnjivo, probudili interesovanje građana. U početku je bilo teško, jer se BKC nalazio u nezavidnoj situaciji.

“Nisam imao predstavu o tome da je situacija takva kakva jeste. Prvo na šta sam naišao u BKC-u bili su dugovi koji su kulminirali i morali su se vraćati. Uporedo s tim problemima s kojim se čovjek tj. ustanova nosi, morate raditi na vraćanju publike i samim tim da im nudite što više sadržaja”, naveo je Krivalić za Anadolu Agency (AA), dodajući da je bilo i nedoumica u vezi s izborom ponude, odnosno predstava.

BKC je ubrzo pokrenuo i vlastitu produkciju i mjuzikl “Vrh svijeta-DJ Šampinjon”, čiji je cilj podizanje svijesti o zdravoj okolini, igrali su 40 puta na scenama širom Bosne i Hercegovine. To im je, navodi Krivalić, pomoglo da se riješe finansijskih problema i orijentiralo ih na početak vraćanja publike.

“Odmah smo počeli s festivalom ‘Četvrtkom u pozorište’ u suradnji s Teatrom kabare iz Tuzle i, moram priznati, bilo je veoma teško privući publiku. Ono što sam tada shvatio je da je na prvoj predstavi bilo 30 ljudi, a nakon četiri četvrtka, bilo je već 150 ljudi. Znači, mora postojati određeni kontinuitet da se privuče te ljude, tako da godinu dana nakon tj. sada u oktobru, imali smo priliku da nam na predstave dođe po 300-400 pa čak i više ljudi”, govori Krivalić.

Početkom ove godine pokrenuli su Centar za zdravo i kreativno odrastanje u kojem djeca i mladi imaju priliku učiti o umjetnosti i kroz nju sticati određena znanja i vještine. Tu su angažovani predavači koji su završili muzičke, likovne i glumačke akademije, koji podučavaju djecu baletu, slikanju itd.

“Samim time što se djeca bave kreativnim stvarima, oni tako razvijaju inteligenciju pa možemo reći da ukoliko budemo djeci što više nudili da se bave kreativnim stvarima, imat ćemo sve inteligentnije buduće naraštaje. To je naša zadaća i moramo misliti na to”, ističe sagovornik AA.

Inače, 20. novembar je Međunarodni dan dječijih prava i od 19. do 23. novembra održava se prvi Festival umjetnosti za djecu u Živinicama, za koji se prijavilo oko 150 djece. Polaznici će danju imati priliku da uče, dok će uvečer gledati kako profesionalci rade ono čemu su ih tog dana podučavali. Festival, koji su podržali općinska, kantonalna i federalna vlast, otvorila je predstava za djecu “Ježeva kućica”, pisca Branka Ćopića, a sve radionice i predstave su besplatne.

Predstave za djecu su, navodi Krivalić, posjećene i mlađa populacija publike uvijek izlazi zadovoljna i oduševljena viđenim.

“Trudimo se da isprovociramo djecu i njihovu maštu, da stvaramo novu publiku. Ta će djeca za 10-15 godina biti odrasli ljudi i to će biti publika BKC-a. Oni će dolaziti. Kada dođu na predstavu, zašto ne bi došli na koncert ili na bilo koji drugi vid umjetničkog čina”, rekao je Krivalić.

Ubrzo nakon što se okonča festival, počet će se prikupljati materijali za prvu poetsku zbirku svih živiničkih autora.

Direktor BKC-a Živinice kaže da nije siguran koliko će to trenutno biti cijenjeno, ali to će ostati u arhivi biblioteke i 20, 50 ili stotinu godina će itekako vrijediti, a na kulturu se, naglašava Krivalić, ionako ne može gledati od danas do sutra.