Kultura

Banja Luka

Na Međunarodnom festivalu pozorišta takmiči se 17 lutkarskih predstava

06/10/2019

Dječije pozorište RS i ove godine ugostit će oko 200 pozorišnih stvaralaca − glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz cijelog svijeta

Međunarodni festival pozorišta za djecu počinje večeras u Banjoj Luci, a organizatori navode da će biti predstavljena trenutno najsavremenija lutkarska ostvarenja iz Evrope.

Publici će se predstaviti pozorišta iz deset država, Rusije, Poljske, Italije, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Bugarske, potvrdili su iz Dječijeg pozorišta RS-a.

U takmičarskom dijelu programa predstavit će se 17 lutkarskih pozorišta od kojih i pobjednici prethodnih festivalskih izdanja − Dečje pozorište Subotica (Srbija) i Pozorište Lalka (Poljska).

Predstave u takmičarskom programu Festivala ocjenjivat će žiri u sastavu: Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, (Srbija), Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba (Hrvatska) i Božana Bijelić glumac-lutkar iz Banje Luke i dodijeliće nagrade: Gran-pri odnosno nagradu za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, scenografiju i muziku, kao i pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

Pozorištance „Puž“ iz Beograda će, tradicionalno, u čast nagrađenih, nakon proglašenja pobjednika i uručenja nagrada, 12. oktobra, izvesti predstavu „Brankov urnebes“.

Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjoj Luci posebnu pažnju poklanja edukaciji djece i mladih, jačanju postojeće i stvaranju nove pozorišne publike.

Osim prikazivanja najvrijednijih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja za djecu iz domaće i međunarodne produkcije, Festival posjetiocima nudi i pozorišne radionice kroz koje najmlađa publika, iz prve ruke, stiče osjećaj za umjetnost, za vrijedno i lijepo. Lutkarsku radionicu koja je na programu 9. oktobra, vodiće poznati glumac i reditelj Zijah Sokolović.

Dječije pozorište RS i ove godine ugostit će oko 200 pozorišnih stvaralaca − glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa, teatrologa iz cijelog svijeta.

Za sedam dana trajanja Festivala publika će imati priliku da dnevno pogleda po tri različite predstave, a s obzirom na to da se pojedine predstave igraju u dva termina ovogodišnji festival zabilježit će ukupno 23 izvođenja predstava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.