MAT festa

Na Memorijalnoj sceni playback predstava “Moja Muka”

Moja muka

Predstava se igra deveti put i u direktnoj je interakciji s publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih ‘74

Peti dan MAT festa, u srijedu u 19 sati, na Memorijalnoj sceni 2532, na repertoaru je playback predstava “Moja Muka”.

Predstava se igra deveti put i u direktnoj je interakciji s publikom. Ovo je predstava u kojoj je publika scenarista, priopćeno je iz Mostarskog teatra mladih ‘74.

Playback teatar je zanimljiva forma i tehnika, u Bosni i Hercegovini, nedovoljno korištena, a kroz teatarsku igru i u teatarskoj fikciji gledaoci se suočavaju sa vlastitim problemima, mukama, traumama i slično, što redovno vodi ka katarzi.

Postoje mnoge vrste alternativnog teatra….Playback je teatar poput foruma u zajednici, mjesto za “monolog”, za istraživanje odnosa između osobnog i političkog, između individualnog i kolektivnog. To je prilika da čujemo i da nas čuju, da prepoznamo međusobne sličnosti i razlike, i da vidimo svoj život na sceni.

Umjetnički zajednički tkamo izrečenu riječ, ples, muziku, pripovijedanje i fizički teatar u improviziranoj formi koja može biti ozbiljna, dirljiva, a često i vesela. Sadržaj dolazi od publike, u trenutku, kroz stvarna životna iskustva ljudi, priče i snove, navode iz Mostarskog teatra.

Playback teatar je 1975. godine osnovao Jonathan Fox – glumac, učitelj i psihodramatičar. Ova slobodna forma teatra sada postoji u više od 50 zemalja.