62. teatarski festival

Na MESS-u “vedro” čitanje Woyczeka te savremeni ples koji preispituje identitete

mess press

Peter Herczegh je istaknuo da su se sa ovim “Woyczekom” udaljili od dosadašnjih obrada tog dramskog djela, te da su htjeli postići da ih niko ne može porediti sa velikim predstavama “Woyczeka” koje su već na sceni

Predstava “Woyczek” Georga Buchnera u izvedbi Nemzeti Színház Nonprofit Zrt iz Mađarske biće izvedena večeras na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR u okviru 62. teatarskog festivala MESS. Predstavu je režirao Attila Vidnyanszky.

Prilikom današnjeg druženja sa novinarima akteri u predstavi Peter Herczegh i Attila Lestyan kazali su da je riječ o poznatom dramskom djelu koje je imalo više teatrskih čitanja te da je njihova želja bila napraviti sasvim drugačijeg “Woyczeka”.

– Zamislili smo da se cijela radnja odvija u Južnoj Americi, da je cijela predstava svijetla, vesela, pozitivna – kazao je Attila Lestyan.

On također smatra da je mali dio originalnog teksta ostao u predstavi, te da se komad bazira na “ludiranju” njenih aktera.

Peter Herczegh je istaknuo da su se sa ovim “Woyczekom” udaljili od dosadašnjih obrada tog dramskog djela, te da su htjeli postići da ih niko ne može porediti sa velikim predstavama “Woyczeka” koje su već na sceni.

Na programu 62. internacionalnog festivala MESS 5. oktobra će biti održana festivalska premijera savremene plesne predstave “SARA-JE-VO” koreografa Edhema Jesenkovića.

Ova predstava je realizovana u saradnji Balkan Dance Project – Udruženja za afirmaciju baletne umjetnosti i savremenog plesa “Živimo balet”, Ministarstva kulture Slovenije, Festivala Velenje te samostalne umjetnice i producentice Mojce Majcen.

“SARA-JE-VO” istražuje različite ideje o domu, privatnosti, intimnoj sferi i granicama između sebe i okoline, kako bismo otvorili oči novim pogledima na sebe i kako biramo i živimo u našim ličnim prostorima.

Koreograf predstave Edhem Jesenković je kazao da je u izbjeglištvo otišao sa 14 godina i da danas nakon karijere duge 22 godine prvi put radi u Sarajevu. Naveo je da kroz ovu predstavu propituje i svoj identitet.

Mojca Majcen naglašava da su u predstavi plesači iz regije koji govore jedinstvenim plesnim jezikom.

Na programu Festivala MESS u ponedjeljak se predstavio Kamerni teatar 55 izvedbom predstave “Ljubičasto”, autorski projekt Selme Spahić i ansambla predstave.

Glumci u predstavi Boris Ler i Davor Golubović govorili su o stvaralačkom procesu rada na predstavi te improvizacijama.

Autorski projekat “Ljubičasto” bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Izvedbeni tekst proizašao je iz glumačkih improvizacija u kojima se istražuju granice između razumijevanja i podrazumijevanja, brige i gušenja, iskrenosti i okrutnosti, ljubavi i sebičnosti, tradicije i primitivizma.