Kultura

NPM

Na “Mostarskoj liski” od 23. do 30. septembra komedije iz BiH, Hrvatske i Srbije

07/09/2021

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati prigodu uživati u sedam sjajnih komedija iz BiH, Hrvatske i Srbije te koncertu kojim će festival biti zatvoren

JU Narodno pozorište organizira i ove godine u Mostaru od 23. do 30. septembra 18. međunarodni festival komedije “Mostarska liska”.

U osam dana trajanja festivala posjetitelji će imati prigodu uživati u sedam sjajnih komedija iz BiH, Hrvatske i Srbije te koncertu kojim će festival biti zatvoren, najavili su organizatori.

Festival će biti otvoren u četvrtak, 23. septembra, premijernom izvedbom predstave “Heroj nacije” autora Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca, a koja je nastala u produkciji Narodnog pozorišta u Mostaru.

U petak, 24. septembra, na rasporedu je komedija “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” autora Ive Brešana, u režiji Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke, a 25. septembra nastupa ansambl Hrvatskog narodnog kazališta Mostar s predstavom “Ja od jutra nisam stao” autorice Une Vizek, u režiji Dražena Krešića.

Nedjelja, 26.septembra, rezervirana je za nastup Kamernog teatra 55 iz Sarajeva i predstavu “Pozorište za početnike” autora Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka. U ponedjeljak, 27. septembra, u NPM stiže ansambl pozorišta Planet Art Zagreb, a predstavit će se s komedijom “Ritina škola” autora Willy Russella, u režiji Marka Torjanaca.

Zatim, u utorak, 28. septembra, slijedi izvedba predstave “Sakati Bili s Inišmana” autora Martina Mcdonagha, u režiji Predraga Štrbca koja je nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Posljednje večeri natjecateljskog dijela festivala u srijedu, 29. septembra, stižu gosti iz Srbije, točnije Kruševačko pozorište, s predstavom “Čekajući Godoa” autora Samuela Becketta, u režiji Vladimira Popadića.

Zatvaranje festivala bit će upriličeno u četvrtak, 30. septembra, svečanom ceremonijom dodjele nagrada i koncertom bosanskohercegovačkog sevdah benda Divanhana u čast nagrađenih.

Sve predstave i koncert bit će održani na Velikoj sceni NPM-a s početkom u 20 sati uz poštivanje mjera i naredbi Kriznog stožera FBiH koje su na snazi.

Stručni žiri ovogodišnjeg izdanja festivala radit će u sastavu: predsjednik žirija Almir Imširević, dramski pisac, te članovi Marko Misirača, redatelj i Velimir Njirić, glumac i redatelj.

Osim glavnog, u okviru festivala publiku očekuje više od 15 dodatnih sadržaja u off programu, kao što su radionice, izložbe, koncerti i brojni drugi sadržaji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.