najavljena za utorak

Na Mostarskom ljetu promocija knjige “Mahala Carina u Mostaru”

mahala carina (1)

Izdavač knjige je “Dobra knjiga” iz Sarajeva, štampana je u boji, u tvrdom povezu, dimenzija 165×240 mm i sadrži 529 strane na kojima je oko 90 fotografija i 30 karata i crteža, te 15 tabela. Indeks imena sadrži popis 4.100 stanovnika mahale Carina i Mostara

Promocija knjige “Mahala Carina u Mostaru – historija i razvoj grada” održat će se u utorak, 13. jula, u prostorijama Centra za kulturu u Mostaru u 20.30 sati, u okviru Mostarskog ljeta 2021.

Uz prigodan muzički program o knjizi će govoriti: prof. dr. sc. Faruk Taslidža, profesor historije novog vijeka i savremenog doba na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, mr. sc. Jasmin Branković, pomoćnik ministra Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, te mr. sc. Alen Zečević, koji već duže vrijeme priprema knjigu o političkoj biografiji Huseina-Husage Ćišića.

Izdavač knjige je “Dobra knjiga” iz Sarajeva, štampana je u boji, u tvrdom povezu, dimenzija 165×240 mm i sadrži 529 strane na kojima je oko 90 fotografija i 30 karata i crteža, te 15 tabela. Indeks imena sadrži popis 4.100 stanovnika mahale Carina i Mostara.

Knjiga je plod višegodišnjeg istraživačkog rada, a obrađuje period od pet stotina i osamnaest godina, od prvog poimeničnog popisa poreznih obveznika koji su živjeli oko mostovske utvde i drvenog mosta preko Neretve, 1477. godine, pa do završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1995. godine, saopćili su organizatori.