najveći u regiji

Na Mostarskom strip vikendu izložba radova na temu Dylana Doga

mostarski strip

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strane strip-entuzijasta iz Mostara

U organizaciji Udruge ljubitelja stripa iz Mostara “Mostrip” u subotu je otvoren najveći festival stripa u BiH – Mostarski strip vikend.

U prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače popularni likovi poput Dylana Doga, Zagora, kroz burzu stripa, izložbu radova gostujućih crtača i maketara ponovno su oživjeli među brojnim ljubiteljima stripa.

Predsjednik Udruge “Mostrip” iz Mostara Dubravko Šimić, koji četvrtu godinu za redom organizira Festival stripa u gradu na Neretvi, ističe da je ova manifestacija sve većim interesom opravdala postojanje.

Po njegovim riječima, ove godine pokrovitelj je veleposlanstvo Italije u BiH, te imaju šest autora iz Italije.

-Ovo je najveći festival u regiji zasigurno, a ovogodišnje izdanje festivala donosi 18 specijalnih gostiju iz više zemalja, među kojima i iz Italije, odakle nam dolazi šest autora – kaže Šimić.

Ove godine, kako ističe, osim gostiju iz Italije, stigli su gosti i iz Hrvatske  Srbije, Crne Gore i BiH.

Naime, u grad na Neretvi tijekom subote i nedjelje, koliko se održava festival, stižu umjetnici iz svijeta stripa: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović,  Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano i  Lana Šator.

-Što se tiče gostiju moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine kao što je bilo i za prethodne tri, svi naši specijalni gosti uraditi plakate sa motivom grada Mostara, čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip-događaja u svijetu – istaknuo je Šimić.

Kao i prošle godine, na strip vikendu je postavljena izložba radova gostujućih autora, a tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, predstavljanje maskote festivala, nagrađivanje najsretnijih posjetilaca i još dosta zanimljivosti.

Iz ovogodišnjeg programa izdvajaju se tribine posvećene Dylan Dogu, strip-junaku za kojeg znaju čak i oni koji ne čitaju stripove. Na tribini će učestvovati gosti iz Italije. Pored tribine bit će organizirana i izložba radova na temu stripa Dylan Dog.

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strane strip-entuzijasta iz Mostara.

Iz Kluba ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.